Republicanii i-au cerut joi președintelui american Joe Biden să oprească negocierile în curs de resuscitare a acordului nuclear iranian, invocând o legătură între Hamas și Iran în atacurile cu rachete împotriva Israelului, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Având în vedere atacurile asupra Israelului efectuate de Hamas, un aliat al Iranului, i-am cerut astăzi președintelui să înceteze imediat negocierile cu Iranul", a declarat senatorul Marco Rubio pe Twitter.

„De ce avem în vedere ridicarea sancțiunilor pentru un regim al cărui obiectiv declarat este distrugerea statului evreu?”, a întrebat el.

El i-a trimis președintelui Biden o scrisoare semnată de aproape toți senatorii republicani cerând Washington-ului „să nu facă nimic pentru a îmbogăți dușmanii Israelului”.

Fostul secretar de stat al lui Donald Trump, Mike Pompeo, a făcut, de asemenea, legătura dintre discuțiile actuale și conflagrația din Israel și din teritoriile palestiniene.

Potrivit acestuia, însuși liderul Hamas „a spus cu voce tare ce gândește toată lumea: Iranul îi oferă banii și armele pe care le folosește pentru a ataca Israelul”. "Și echipa de negociere a lui Biden este la Viena pentru a oferi Iranului miliarde de dolari și o cale spre arma nucleară. Este periculos", a protestat el pe Twitter.

Donald Trump și Mike Pompeo au trântit ușa în 2018 a acordului internațional care ar trebui să împiedice Teheranul să achiziționeze bomba atomică, considerat insuficient, și au sporit sancțiunile împotriva Republicii Islamice.

Joe Biden vrea să revină la acord și în aprilie a început negocieri indirecte la Viena cu iranienii pentru a stabili ce sancțiuni trebuie să ridice Washingtonul în schimbul unei reveniri iraniene la propriile angajamente.