Doar 24% din brazilieni cred că administrația președintelui Jair Bolsonaro se descurcă „bine” sau „foarte bine”, popularitatea acestuia scăzând la cel mai redus nivel după o prăbușire de 30% față de luna martie, relatează Reuters.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Bolsonaro a fost amplu criticat pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 de către guvernul său federal, președintele brazilian opunându-se măsurilor de lockdown, minimalizând severitatea COVID-19 și întârziind achiziționarea de vaccinuri împotriva coronavirusului.

Brazilia a înregistrat peste 428.000 de decese cauzate de COVID-19, al doilea cel mai mare bilanț la nivel mondial după cel al Statelor Unite și cu mult peste cel de aproximativ 254.000 de decese raportate de India, în pofida faptului că țara asiatică trece printr-un al doilea val devastator al pandemiei.

Rata de favorabilitate a guvernului lui Bolsonaro a început să scadă de la un maxim de 37% înregistrat în luna decembrie a anului trecut, 45% din brazilieni afirmând în prezent că administrația sa este „proastă” sau „foarte proastă” comparativ cu un procent de 32% la sfârșitul lui 2020.

Sondajul realizat de Datafolha arată că 54% din respondenți afirmă că nu ar vota niciodată pentru Bolsonaro.

Rezultatele sondajului publicat miercuri arată de asemenea că fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva l-ar învinge detașat pe Bolsonaro în turul doi al alegerilor, cu 55% față de 32% din voturi dacă alegerile programate pentru anul viitor ar avea loc astăzi.

Este așteptat ca Lula, care și-a recuperat drepturile politice după ce un judecător a anulat în luna martie o condamnare pentru corupție pronunțată împotriva sa, să candideze împotriva lui Bolsonaro la viitoarele alegeri prezidențiale deși nu a făcut deocamdată un anunț oficial în acest sens.

REFERINȚĂ: