China a efectuat două lansări de sateliți clasificați Yaogan-30 săptămâna trecută în timp ce majoritatea lumii urmărea să vadă unde se va prăbuși racheta Long March 5B care a pus pe orbită Tianhe, primul modul al viitoarei stații spațiale chineze, relatează Live Science.

Xi JinpingFoto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia Images

O a opta serie de trei sateliți Yaogan-30 au fost trimiși pe orbită de 600 kilometri altitudine cu o rachetă Long March 2C, lansarea având loc joia trecută (6 mai) la 14:11, ora Chinei.

Tripleții Yaogan-30 s-au alăturat altor șapte grupuri plasate anterior pe orbită de China începând cu 2017.

Presa de stat a Chinei afirmă că sateliții vor fi folosiți pentru studii electromagnetice și alte teste legate de tehnologie însă nicio imagine nu a fost publicată cu acești sateliți și Beijingul a oferit foarte puține informații cu privire la ei.

Un raport al Institutului pentru Inovare a Microsateliților din cadrul Academiei de Științe a Chinei afirmă că sateliții Yaogan-30 au o nouă rețea de operare folosită în principal pentru „studii electromagnetice privind mediu și teste tehnice conexe”.

Analiștii din Occident consideră că sateliții Yaogan sunt sateliți militari.

Durata de viață și fiabilitatea noilor sateliți chinezești a fost îmbunătățită față de a celor lansați anterior, potrivit raportului Academiei de Știință a Chinei.

Misiunea Yaogan-30 (08) a fost precedată de lansarea satelitului Yaogan-34 cu o rachetă Long March 4C pe 30 aprilie la 03:27, ora Chinei. Lansarea a avut loc de la centrul Jiuguan din Deșertul Gobi din nord-vestul Chinei, acest satelit fiind plasat pe o orbită de 1.100 kilometri altitudine.

Beijingul a descris satelitul Yaogan-34 ca fiind folosit pentru cercetări topografice, planificare urbană, proiectare de autostrăzi, estimări ale producției agricole și prevenire și reducere a dezastrelor.

Acesta oferă de asemenea servicii de informare pentru construirea inițiativei „Centura și drumul”, proiectul de infrastructură globală al Chinei despre care analiștii din Vest afirmă că face parte din strategia de influențare geopolitică a Beijingului.

China intenționează să realizeze cel puțin 40 de lansări de sateliți în 2021, acestea fiind a 12-a și a 13-a.

Citește și: