Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va co-prezida joi împreună cu ministrul afacerilor externe al Greciei Nikos Dendias, videoconferința informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, avându-i ca invitați pe miniștrii omologi din Republica Albania, Olta Xhaçka, respectiv din Republica Macedonia de Nord, Bujar Osmani, informează MAE.

Bogdan AurescuFoto: mae.ro

La reuniune vor participa și reprezentanți ai instituțiilor europene: Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, și Miroslav Lajčák, reprezentantul special al UE pentru Dialogul Belgrad-Priștina și alte aspecte regionale din Balcanii de Vest.

Reuniunea este organizată ca follow-up al recentei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe (10 mai 2021, Bruxelles), care a avut pe agendă o discuție strategică privind regiunea Balcanilor de Vest, la solicitarea României și a altor state membre.

”Dialogul ministerial inițiat și găzduit de miniștrii afacerilor externe Aurescu și Dendias va prilejui un schimb de opinii privind stadiul reformelor întreprinse de cele două state candidate, obiectivele și așteptările acestora în perioada următoare, precum și perspectivele deschiderii negocierilor de aderare la UE.

Totodată, această inițiativă se înscrie în dinamica intensă a contactelor României cu reprezentanții celor două țări, vizând susținerea parcursului european al acestora.

În cadrul reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția valența strategică a regiunii Balcanilor de Vest pentru UE și va arăta că procesul de extindere trebuie să rămână o prioritate majoră a Uniunii, având în vedere forța transformatoare a acestei politici europene, spune MAE român.