Consiliul de Securitate al ONU a organizat miercuri o nouă întâlnire de urgenţă cu uşile închise pe subiectul fierbinte al violenţelor israeliano-palestiniene, în care Statele Unite, la fel ca luni, s-au opus adoptării unei declaraţii comune, considerate a fi "contraproductive", transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Din punctul de vedere al Statelor Unite, primul susţinător al Israelului,"Consiliul de Securitate îşi exprimă îngrijorarea întâlnindu-se, nu este nevoie de mai mult", a declarat un diplomat pentru AFP, sub condiţia anonimatului.

"Statele Unite nu par să considere că o declaraţie ajută la dezescaladare", a adăugat un alt diplomat, de asemenea, sub condiţia anonimatului.

Potrivit mai multor surse, 14 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate s-au pronunţat pentru un text menit să diminueze tensiunile, propus de Tunisia, Norvegia şi China, potrivit Agerpres.

Statele Unite trimit un diplomat să discute cu israelienii şi şi palestinienii, pentru calmarea situaţiei în regiune, a declarat miercuri secretarul american de Stat Antony Blinken, afirmând că Israelul are în mod special responsabilitatea să evite victimele civile, transmite Reuters.

”Imaginile de peste noapte sunt îngrozitoare. I-am cerut secretarului de Stat adjunct Hady Amr să meaargă imediat în regiune pentru a se întâlni cu israelienii şi palestinienii...va cere, în numele meu şi al preşedintelui Biden, o dezescaladare a violenţei”, a spus Blinken.

Israelul a anunţat că a ucis 16 membri ai aripii militare Hamas într-un atac aerian asupra Gaza effectuat miercuri, iar militanţii palestinieni au efectuat tiruri de rachete în Israel, în timp ce la nivel global au crescut îngrijorările legate de celor mai intense ostilităţi din ultimii ani în regiune.

Blinken a spus că ambele părţi trebuie să reducă violenţa. El a făcut o distincţie între ”o organizaţie teroristă, Hamas, care trage fără discriminare cu rachete care vizează de fapt civili, şi răspunsul Israelului, care se apără”.

Cu toate acestea, Blinken a atribuit Israelului o responsabilitate specială, spunând că ”cred că Israelul are o răspundere suplimentară, de a încerca să facă tot ce este posibil pentru a evita victimele civile, chiar dacă răspunde pe bună dreptate în apărarea poporului”,c itează News.

Și șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut, miercuri, oprirea imediată a violenţelor în Israel şi în teritoriile palestiniene ocupate, în care au murit peste 50 de oameni începând de luni, transmite Reuters.

”Trebuie făcut totul pentru prevenirea unui conflict mai larg, care va afecta, mai mult ca orice, populaţiile civile de ambele părţi”, a afirmat Birell într-un comunicat care condamnă acţiunile ambelor părţi.