Ungaria a transmis Comisiei Europene planul său naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) pentru suma de 7,2 miliarde de euro, a anunţat miercuri executivul comunitar, precizând că până în prezent 15 din cele 27 de state membre ale UE au trimis aceste planuri.

Viktor OrbanFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Cele 7,2 miliarde de euro corespund numai granturilor ce revin Ungariei din fondul european de redresare „NextGenerationEU” în valoare de 750 de miliarde de euro, guvernul ungar renunţând la creditele pe care le-ar putea accesa din acest fond pentru a nu se îndatora, scrie Agerpres.

Guvernul condus de Viktor Orban intenţionează să folosească o treime din aceşti bani pentru a moderniza sistemul sanitar, diferenţa urmând să fie direcţionată către transporturi şi învăţământul superior.

Dar ''dezvoltarea învăţământului universitar se va face în principal cu fonduri care nu sunt europene'' pentru a nu alimenta disputa pe acest subiect cu Comisia Europeană, a declarat luna trecută şeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, referindu-se la o reformă din acest sector contestată de Bruxelles.

Comisia Europeană are două luni pentru a aviza planurile naţionale, una dintre condiţiile esenţiale pentru aprobarea lor fiind ca din sumele prevăzute statele membre să aloce cel puţin 37% tranziţiei ecologice şi 20% sectorului digital.