Tatiana Zatîc, secretarul de stat care asigură interimatul la Ministerul Sănătății din Republica Moldova, spune că decizia autorităților de a procura vaccinul CoronaVac a fost impusă de situația critică în care se afla țara acum două luni.

Vaccinul Coronavac al SinovacFoto: Amphol Thongmueangluang/SOPA I / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit acesteia, în condițiile în care niciun alt producător nu dorea să negocieze cu Republica Moldova, compania chineză Sinovac a fost singura care a acceptat să îi vândă serul anti-Covid, chiar dacă la un preț mult mai mare, notează IPN și Deschide.md.

Republica Moldova a achiziționat 100 de mii de doze de vaccin CoronaVac la prețul de 13,5 dolari doza, sau 27 de dolari pentru un set. Deși prețul este mult mai mare decât în cazul serului AstraZeneca, autoritățile spun că, la etapa respectivă, aceasta a fost singura soluție.

„A fost o decizie impusă de circumstanțele de atunci. La acea etapă disponibilitatea vaccinului în țară era foarte redusă, țara nu a avut alte oferte disponibile decât această oferă venită din China. Decizia a fost luată de comun acord la Comitetul național de imunizare. Specialiștii au venit cu dovezi suficiente privind eficacitatea acestui vaccin. N-a fost un lot atât de mare, dar el salvează vieți”, a spus Zatîc la TVR Moldova.

Totodată, secretara de stat a anunțat că un nou lot de vaccinuri Pfizer va veni la Chișinău până la sfârșitul lunii mai:

„Suntem în așteptarea unui nou lot de vaccin gratuit cu titlu de donație de pe platforma COVAX, este vorba de vaccin Pfizer. Promisiunile pe care le avem de la această platofrmă este că vom primi vaccin gratuit pentru 20% din populația țării, adică ar fi vorba de vaccinarea cu ambele doze a peste 700 de mii de persoane, adică un milion 400 de mii de doze”.

Republica Moldova a început marți, gradual, a treia etapă de imunizare anti-Covid, fiind vorba de vaccinarea populației generale, indiferent de vârstă. De la începutul campaniei de imunizare, în Republica Moldova s-au vaccinat peste 185.000 de persoane.

România a livrat Republicii Moldova, vineri, încă 108.000 de doze de AstraZeneca după ce anterior, mai trimisese aproximativ 200.000 de doze.