Guvernul italian urmează să ceară Uniunii Europene să plătească Libia pentru a opri bărcile de migranți care pornesc de pe coasta țării nord-africane, relatează Reuters.

Migranti LampedusaFoto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Informația dezvăluită în premieră marți de ziarul italian La Repubblica afirmă că premierul Mario Draghi le-ar putea propune liderilor UE la summitul din 24-25 mai o înțelegere similară precum cea încheiată cu Turcia pentru oprirea fluxului de migranți înspre Balcani.

Premierul italian ar urma să vină cu o propunere după o nouă creștere recentă a numărului de migranți ce pornesc dinspre Libia către Italia.

Insula italiană Lampedusa, unul dintre principalele puncte de debarcare a migranților care încearcă să ajungă din Africa în Europa, a înregistrat 2.000 de noi sosiri de duminică.

Migranții sosiți pe ambarcațiuni de mici dimensiuni cu ajutorul traficanților de persoane au copleșit centrul de recepție al micii insule și sunt acum transferați în alte zone ale Italiei.

Vasta majoritate a migranților africani care se îndreaptă spre Europa pe mare pornesc din Libia.

Italia a convenit în 2019 un plan cu celelalte state UE să redistribuie o parte a migranților după sosirea sa însă schema a fost una voluntară și nu a fost agreată de toate statele membre, unele opunându-se redistribuirii forțate.

O altă înțelegere încheiată în 2016 cu Turcia, în timpul de vârf al crizei refugiaților sirieni, acordă Ankarei sprijin financiar în schimbul găzduirii migranților care încearcă să ajungă în Europa prin Balcani.

Problema migranților divizează guvernele și opinia publică europeană și a dus la ascensiunea unor partide anti-imigrație.

În Italia Liga Nordului condusă de Matteo Salvini face parte din guvernul de unitate națională a lui Draghi și îl presează pe premier să ia măsuri mai ferme împotriva valului de migranți.

În jur de 13.000 de migranți au debarcat pe coasta Italiei de la începutul lui 2021 până la 10 mai, comparativ cu 4.184 de sosiri în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor ministerului de interne italian.

Citește și: