​Alianța de stânga Lewica din parlamentul de la Varșovia l-a interpelat pe șeful poliției poloneze să răspundă de ce un nou manual pentru ofițerii de poliție listează transgenderismul și comunitatea LGBT drept „patologii sociale”, relatează Euractiv.

LGBT PoloniaFoto: Jugoslav Drobnjak / Alamy / Profimedia Images

„Pe lângă patologii sociale ca dependența de droguri și cerșitul, manualul vorbește și despre comunitatea LGBT”, a declarat vineri legiuitoarea Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, adăugând că persoanele transgender și „gender-queer” au fost descrise în mod special în manual ca fiind exemple de patologii sociale.

„Acestea sunt persoane care sunt expuse la agresiuni, violență și discriminare”, a mai afirmat aceasta, precizând că „este inacceptabil ca poliția, care are obligația de a proteja toți cetățenii (...) indiferent de cine sunt, să discrimineze împotriva acestor persoane”.

Anul trecut mai multe consilii locale din Polonia au declarat orașele lor „zone libere de LGBT” în timp ce actuala coaliție de guvernare condusă de Partidul Lege și Justiție este acuzat de discriminare față de persoanele LGBT.

Polonia și Ungaria au blocat vineri includerea „egalității de gen” în declarația finală a summitului UE de la Porto legat de coeziune socială din Uniunea Europeană.