Şcolile primare şi grădiniţele, precum şi gimnaziile de pe întreg teritoriul Greciei s-au redeschis luni, la patru săptămâni după redeschiderea liceelor şi la şase luni după ce toate unităţile de învăţământ şi-au închis porţile din cauza pandemiei relatează Ekathimerini și Agerpres.

Grecia si-a redeschis toate scolileFoto: Sakis Mitrolidis / AFP / Profimedia Images

Pentru a putea intra în unităţile şcolare, atât elevii, cât şi corpul profesorat trebuie să prezinte de două ori pe săptămână, luni şi joi, rezultatele negative ale autotestelor pentru COVID-19 disponibile gratuit în farmacii. Şcolarii şi elevii de gimnaziu au revenit la cursuri luni dimineaţă.

Liceele s-au redeschis în condiţii similare încă de pe 12 aprilie.

Toate unităţile şcolare din Grecia şi-au închis porţile pe 7 noiembrie anul trecut odată cu intrarea în vigoare a unor restricţii stricte de izolare, iar cursurile au fost de atunci organizate online. În timpul acestor şase luni, şcolile primare şi gimnaziile au fost deschise doar câteva zile după care au fost nevoite să-şi închidă din nou porţile din cauza situaţiei sanitare.

Guvernul grec a început în aprilie să relaxeze restricţiile instituite în noiembrie autorizând redeschiderea celor mai multe dintre activităţile comerciale din domeniul comerţului cu amănuntul cu excepţia galeriilor comerciale.

Terasele cafenelelor şi restaurantelor au primit permisiunea de a se redeschide începând cu 3 mai.

În acest weekend, plajele private au primit din nou turişti, în timp ce muzeele se vor redeschide din 14 mai, cinematografele în aer liber pe 21 mai, urmând să funcţioneze la o capacitate redusă, iar teatrele, din 28 mai.

Grecia aşteaptă în special deschiderea sezonului turistic, din 15 mai. Peste 20% din PIB-ul ţării depinde de acest sector.

Grecia este sever afectată de cel de-al treilea val al pandemiei, cea mai mare parte dintre cele peste 10.000 de decese provocate de COVID-19 fiind înregistrate în decursul ultimelor luni.

Numărul total de cazuri a ajuns în Grecia la 350.000, la o populaţie de 10,8 milioane de locuitori. Au fost realizate peste 3,4 milioane de vaccinări, iar peste un milion de persoane au primit cea de-a doua doză.