Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat luni că a comunicat Poloniei cinci noi solicitări referitoare la reforma sistemului său judiciar, transmite AFP citată de Agerpres. CEDO condamnase vineri Polonia din cauza neregulilor în numirea unui judecător al Curţii Constituţionale de la Varşovia.

CEDOFoto: echr.coe.int

''Acest nivel de prioritate este acordat afacerilor urgente'', a subliniat într-un comunicat instanţa judiciară a Consiliului Europei.

Instituţia a precizat că acest tratament prioritar va viza atât cererile actuale, cât şi pe cele viitoare adresate Poloniei.

La 30 aprilie, CEDO a comunicat Varşoviei ''cinci chestiuni cu privire la o presupusă lipsă de independenţă a puterii judiciare'', cerând guvernului polonez să trimită observaţiile sale, o etapă preliminară în procesul judiciar al Curţii.

Printre aceste cazuri, unul se referă la un judecător din Varşovia care a luat unele decizii privind libertatea de exprimare care au fost considerate ca nefavorabile guvernului. Ulterior, el a fost transferat într-o altă jurisdicţie, măsură pe care judecătorul o consideră drept represalii pentru deciziile luate de el în timpul proceselor respective.

Un alt dosar vizează un judecător care face obiectul unei proceduri disciplinare după ce a dorit să verifice validitatea şi independenţa procesului de desemnare a unui judecător. CEDO condamnase vineri Polonia pentru numirea ''în neregulă'' a unui judecător al Curţii Constituţionale de la Varşovia.