Premierul spaniol Pedro Sanchez a reînnoit apelul la mutualizarea datoriilor, spunând că ar ajuta Europa să concureze mai bine cu alte ţări din întreaga lume, transmit Reuters și Agerpres. Într-un interviu acordat publicaţiei elene To Vima, Sanchez a apreciat că acordul încheiat la nivelul UE pentru planul de 750 de miliarde de euro pentru finanţarea redresării blocului comunitar în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19) a fost "un mare succes".

Pedro SanchezFoto: Captura video

Totuşi, Europa încă trebuie să adâncească integrarea sa fiscală prin uniunea pieţelor de capital şi uniunea bancară.

"Un fond european şi mutualizarea deplină a datoriilor sunt probleme importante, astfel încât vom face un mare salt calitativ privind viitorul UE", a declarat Sanchez, înaintea vizitei oficiale la Atena.

Acesta a avertizat: "Altfel, riscăm să rămânem în urmă într-o lume care devine din ce în ce mai competitivă".

Statele membre ale zonei euro cu cel mai ridicat nivel al datoriei ca procent din PIB - Grecia şi Spania - vor beneficia de un tip de împrumuturi colective, astfel încât economiile lor vor avea şanse egale de redresare în urma pandemiei la fel ca alte ţări mai puţin îndatorate. Totuşi, Germania, printre alte naţiuni, se opune de mult timp emiterii de datorie comună cu alte naţiuni europene, argumentând că astfel statele individuale nu ar mai implementa reforme structurale şi nu şi-ar echilibra bugetele.

Grecia şi Spania, două destinaţii turistice populare în Mediterana, sprijină de asemenea "paşaportul verde" UE, care va facilita circulaţia persoanelor vaccinate sau care au un test negativ pentru COVID-19.

Sanchez şi-a exprimat speranţa că "paşaportul verde" va fi operaţional înaintea demarării sezonului turistic de vară.

Implementarea ''certificatului verde digital'', dorită de Comisia Europeană pentru luna iunie, astfel încât să fie înlesnite călătoriile în sezonul estival, a fost unul dintre subiectele discutate de liderii statelor UE la summitul european informal pe teme sociale desfăşurat vineri şi sâmbătă la Porto.