Familiile afgane şi-au îngropat copiii care au fost ucişi sâmbătă de trei explozii în faţa unei şcoli din capitala Kabul, iar între timp bilanţul deceselor a depășit pragul de 60, informează duminică postul BBC, citat de News.ro.

Nou atac in AfganistanFoto: Captura YouTube

Cele mai multe dintre victime au fost fete. Nicio grupare nu a revendicat atacul din cartierul Dasht-e-Barchi, populat în majoritate de musulmani şiiţi.

Guvernul afgan a învinuit talibanii pentru acest atac, însă gruparea a negat implicarea şi a condamnat incidentul.

Peste 150 de oameni au fost răniţi în exploziile de sâmbătă.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat „atacul barbar” şi a cerut „încetarea imediată a violenţelor şi vizarea nemiloasă a civililor nevinovaţi”.

Sâmbătă, trei explozii au avut loc la ieşirea din şcoală, când elevii plecau de la cursuri.

Prima explozie a fost a unui vehicul plin cu explozibili, urmată de alte două, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

Kabul este în alertă de când Washingtonul a anunţat luna trecută planuri de retragere a tuturor trupelor americane până pe 11 septembrie, iar oficialii afgani au spus că talibanii au înteţit atacurile în ţară.

Exploziile au avut loc în vestul oraşului, zonă în care trăiesc în majoritate musulmani şiiţi și care a fost atacată frecvent de-a lungul anilor de militanţii din organizaţia Stat Islamic.

Unitatea de învăţământ este destinată fetelor şi băieţilor, care învaţă în trei schimburi, al doilea fiind pentru eleve.

Atacul a vizat etnicii hazara, care sunt în majoritate în cartierul Dasht-e-Barchi, unde au avut loc exploziile. Majoritatea etnicilor hazara sunt musulmani şiiţi.