India a înregistrat din nou, duminică, peste 400.000 de noi cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2, iar autorităţile din capitala Delhi şi din statul nordic Uttar Pradesh au hotărât să prelungească, o săptămână, restricţiile şi carantina.

Coronavirus IndiaFoto: Avishek Das/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Presiunea este tot mai mare asupra prim-ministrului Narendra Modi de a anunţa carantină naţională, similară celei impuse anul trecut, în primul val al pandemiei, relatează News.ro.

Indian Medical Association (IMA) a cerut o carantină „completă, bine planificată şi anunţată” în întreaga ţară, şi nu restricţii de mobilitate pe timp de noapte „sporadice” sau restricţii la nivel de stat impuse pentru câteva zile.

„IMA este uluită să vadă letargia extremă şi acţiunile neadecvate ale Ministerului Sănătăţii în combaterea crizei agonizante provocate de al doilea val devastator al pandemiei de Covid-19”, a transmis sâmbătă asociaţia medicilor.

Modi a fost deja criticat pentru că a permis organizarea de adunări mari la un festival religios şi pentru că a ţinut mitinguri electorale de amploare în ultimele două luni, chiar dacă numărul infecţiilor creştea deja.

Duminică, India a anunţat, pentru a doua zi consecutiv, mai mult de 4.000 de decese asociate Covid-19 şi 403.738 de contaminări pentru ultimele 24 de ore.

Cele 4.092 de decese au făcut ca bilanţul să ajungă la 242.362. În total, aici au fost înregistrate 22,3 milioane de cazuri de infectare.

Sâmbătă, a fost raportat cel mai mare număr de decese înregistrate zilnic din cauza Covid-19 în India, 4.187.

Experţii sunt de părere că e posibil ca cifrele reale să fie de fapt mult mai mari.

Mai multe state indiene au impus carantina în ultima lună, în timp ce altele au anunţat restricţii privind deplasările, au închis sălile de cinema, restaurantele şi mall-urile.

Delhi şi Uttar Pradesh au anunţat duminică prelungirea carantinei până pe 17 mai.

Institute for Health Metrics and Evaluation estimează că India va ajunge la 1 milion de decese asociate Covid-19 până în luna august.