Speranţele secesioniştilor scoţieni de a câştiga o majoritate absolută în parlamentul local şi de a face în acelaşi timp să avanseze cauza unui nou referendum asupra independenţei erau în continuare în suspans sâmbătă, la două zile după alegeri, în pofida circumscripţiilor câştigate de la opoziţie, informează agențiile internaționale, preluate de Agerpres.

Nicola SturgeonFoto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Această "super joi" a alegerilor locale din Regatul Unit, ale căror rezultate parvin picătură cu picătură, testează popularitatea Partidului Conservator al lui Boris Johnson şi unitatea Regatului Unit. Naţionaliştii scoţieni aşteaptă să obţină cea mai mare victorie posibilă pentru a-l obliga pe premierul Johnson să accepte organizarea unui nou referendum asupra independenţei Scoţiei

În Scoţia, conservatorii sunt departe de a fi în poziţie de forţă, iar premierul Nicola Sturgeon, lidera secesioniştilor din Partidul Naţional Scoţian (SNP), este foarte populară. Energică şi reuşind totodată să-şi păstreze sângele rece, Sturgeon, 50 de ani, a reuşit să-i convingă pe scoţieni în timpul pandemiei şi a fost realeasă confortabil în circumscripţia Glasgow southside, cu 60,2% din voturi.

Potrivit primelor rezultate anunţate vineri, partidul său şi-a confirmat succesul în nouă circumscripţii şi a câştigat de la conservatori două circumscripţii-cheie, cea din Edinburgh Central şi cea din Ayr (vest). SNP a câştigat de asemenea circumscripţia din East Lothian, lângă Edinburgh, în detrimentul laburiştilor.

Însă, el va avea nevoie şi de alte victorii pentru a-şi atinge obiectivul de 65 de locuri în parlament.

Cu toate acestea, potrivit unor analişti, chiar dacă este improbabil, nu este imposibil ca SNP să atingă o majoritate absolută în parlamentul local din Holyrood, în condiţiile în care un referendum asupra independenţei Scoţiei figurează de asemenea în programul Verzilor.

În 2014, 55% dintre scoţienii au ales să rămână în Marea Britanie. Un argument invocat de premierul conservator Boris Johnson, având ultimul cuvânt pentru a se opune ferm unei noi consultări care, în opinia sa, poate avea loc numai "o dată la o generaţie".