UPDATE 21:50 Forțele israeliene au ucis vineri doi palestinieni și au rănit un al treilea, în ciocnirile cu grănicerii din Cisiordania ocupată, pe fondul tensiunilor crescânde în teritoriile palestiniene.

Esplanada Moscheilor din IerusalimFoto: Andrew Shiva / Wikipedia

„Trei teroriști au tras asupra gărzii de frontieră din Salem”, situată în apropierea orașului palestinian Jenin, a declarat poliția într-un comunicat. „Autoritățile medicale au ajuns la concluzia că doi teroriști au murit”, iar al treilea se află în „stare critică”, potrivit aceleiași surse.

În Ierusalimul de Est, aproximativ 100 de palestinieni au coborât din nou în cartierul Sheikh Jarrah, unde familiile palestiniene sunt amenințate cu evacuarea în favoarea coloniștilor israelieni, potrivit AFP.

Purtătorul de cuvânt al poliției israeliene, Wassem Badr, s-a referit la „tulburări violente” într-o declarație adresată AFP.

Potrivit poliției israeliene care păzește căile de acces în piață, „sute de protestatari au aruncat cu pietre, sticle și alte obiecte în direcția ofițerilor care au ripostat apoi”.

Un palestinian a fost rănit la un ochi și altul în cap de gloanțe de cauciuc trase de poliția israeliană în piață, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului, potrivit Semilunii Roșii Palestiniene.

Zeci de împușcături au fost auzite de pe esplanadă, unde o mulțime de musulmani s-au adunat în ultima vineri a lunii de post a Ramadanului.

Fumul a crescut deasupra locului din Orașul Vechi al Ierusalimului, a declarat un jurnalist AFP.

Ciocnirile au loc pe fondul tensiunilor accentuate din sectorul de est al Ierusalimului și Cisiordaniei, două teritorii palestiniene ocupate din 1967 de Israel.

În Ierusalimul de Est, un sector anexat de Israel, demonstrațiile, marcate de ciocniri cu forțele israeliene, au loc zilnic de o săptămână.

În Ierusalimul de Est, aproximativ 100 de palestinieni au coborât din nou în cartierul Sheikh Jarrah, unde familiile palestiniene sunt amenințate cu evacuarea în favoarea coloniștilor israelieni.