Justiția franceză a condamnat spitalul universitar (CHU) din Nantes (vest) pentru a despăgubi cu 128.000 de euro familia unei adolescente care s-a sinucis în 2014, la două zile după ce a denunțat o agresiune sexuală când a fost internată la psihiatrie, relatează AFP.

Incident in FrantaFoto: Hotnews

”Faptele comise de spitalul Saint-Jacques se află direct la originea morții tinerei fete” și „CHU din Nantes trebuie condamnat pentru a compensa toate daunele rezultate din această moarte”, se poate citi în hotărârea instanței administrativă de miercuri și care a fost consultată vineri de AFP.

Fata de 15 ani a fost internată în iulie 2014 la spitalul Saint-Jacques, care aparține de CHU, din cauza tulburărilor alimentare. Ea avusese deja două tentative de sinucidere în iunie 2014.

S-a sinucis în decembrie 2014, la două zile după depunerea unei plângeri pentru o agresiune sexuală care a avut loc pe 6 decembrie 2014 în parcul unității în timpul unei plimbări pe care o făcea singură.

Plângerea „a fost clasată din cauza imposibilității de a identifica autorul presupuselor fapte”, indică hotărârea. Instanța administrativă a considerat că lipsa supravegherii adolescentei atunci când a ieșit în parc „nu relevă o deficiență în organizarea serviciului care ar putea angaja responsabilitatea Spitalului Universitar din Nantes”.

Pe de altă parte, faptul că s-a putut sinucide două zile mai târziu cu o curea în camera ei „dezvăluie un eșec al supravegherii și o deficiență în organizarea serviciului”, mai arată hotărârea.

Familia (părinți, frați, frați vitregi și bunici) a cerut 325.000 de euro despăgubiri.