Coreea de Nord și-a avertizat cetățenii să nu citească broșurile de propagandă trimise peste graniță cu balonul dinspre Sud fiindcă ar putea purta coronavirusul, relatează The Guardian.

Baloane trimise in Coreea de NordFoto: Jung Yeon-je/ AFP / Profimedia Images

Ziarul Rodong Sinmun al partidului comunist i-a îndemnat pe nord-coreeni să păstreze distanța față de broșuri.

„Chiar și când dăm peste un obiect ciudat purtat de vânt trebuie să îl considerăm drept o posibilă rută de transmitere a virusului amenințător decât un fenomen natural”, a avertizat acesta.

Ziarul i-a sfătuit pe oameni să „gândească și se deplaseze” potrivit protocoalelor pentru combaterea COVID-19.

Avertismentul a venit în aceeași zi în care poliția din Coreea de Sud a efectuat percheziții la biroul unui activist care a afirmat că a folosit baloane pentru a trimite sute de mii de broșuri de propagandă înspre Coreea de Nord, sfidând o nouă lege adoptată de Seul.

Activistul Park Sang-hak, un cunoscut transfug nord-coreean, este prima persoană investigată sub noua lege intrată în vigoare în luna martie.

„Provocare intolerabilă”

Problema broșurilor de acest tip a devenit un subiect de tensiuni majore între Phenian și Seul, Coreea de Nord catalogându-le o provocare și amenințând cu repercusiuni.

Park, care a devenit faimos datorită campaniei sale de a trimite broșuri peste graniță, a remis un scurt comunicat în care a anunțat că poliția a ajuns la biroul său. Acesta le-a declarat ulterior reporterilor că va continua să lanseze balaone în pofida noii legi care pedepsește cu până la 3 ani de închisoare trimiterea de broșuri, stick-uri USB și bani în Coreea de Nord.

„Chiar dacă primim 3 ani de închisoare sau chiar 30 de ani de închisoare...vom continua să trimitem broșuri anti Coreea de Nord compatrioților noștri înfometați din Coreea de Nord să afle adevărul”, a declarat Park.

Oficialii sud-coreeni nu au confirmat public că Park a fost cel care a trimis broșurile însă Kim Yo-jong, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong-un, a declarat recent că dezertorii aflați în Coreea de Sud se fac vinovați de „împrăștierea de broșuri împotriva” Nordului.

Aceasta a catalogat acțiunea drept o „provocare intolerabilă” și a afirmat că guvernul ei va analiza măsuri de retorsiune corespunzătoare.

Declarațiile lui Kim Yo-jong au provocat îngrijorări că Phenianul ar putea lansa o nouă provocare împotriva sudului după ce anul trecut a aruncat în aer biroul de relații intercoreean aflat pe teritoriul său.

Oficialii sud-coreeni au declarat că Park va fi pedepsit în linie cu rigorile legii însă o pedeapsă aspră primită de acesta va întări criticile potrivit cărora Seulul sacrifică libertatea de exprimare pentru a-și îmbunătăți relațiile cu Phenianul.

Guvernul sud-coreean afirmă că noua legie a fost redactată pentru a evita provocarea inutilă a Nordului și pentru a promova siguranța cetățenilor sud-coreeni ce locuiesc în zonele de graniță dintre cele două țări.

Citește și: