Majoritatea reziduurilor provenite de la racheta chineză ce se prăbușește înspre Pământ vor arde la reintrarea în atmosferă și este extrem de improbabil ca acestea să provoace vătămare, susține ministerul de externe chinez, potrivit Reuters.

Racheta Long March 5B care a lansat primul modul al statiei spatiale chinezeFoto: Ju Zhenhua / Xinhua News / Profimedia Images

Racheta Long March 5B a fost lansată pe 29 aprilie de la baza aerospațială din Wenchang, aceasta transportând modulul Tianhe care va deveni spațiul de locuit al viitoarei spații stațiale a Chinei.

Comandamentul pentru Spațiu al Statelor Unite a anunțat mai devreme în cursul acestei săptămâni că locația reintrării în atmosferă a rachetei „nu poate fi stabilită până la câteva ore înainte de reintrare”, fiind estimat că aceasta va avea loc cândva sâmbătă, 8 mai.

Vorbind la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Wang Wenbin a declarat că China urmărește cu atenție reintrarea rachetei în atmosferă și că majoritatea componentelor sale vor arde la reintrare.

„Probabilitatea ca acest proces să provoace vătămare la sol este extrem de scăzută”, a susținut acesta.

Publicația China Global Times controlată de guvernul chinez a scris la rândul ei că racheta Long March 5B se va prăbuși probabil în apele internaționale.

Pe baza orbitei sale actuale, reziduurile ar putea cădea oriunde într-o bandă de latitudini situate de la puțin mai sus de New York, Madrid și Beijing la puțin mai jos decât sudul Chile-ului și Wellington, Noua Zeelandă, potrivit experților.

Lansarea Tinahe a fost prima dintr-o serie de 11 misiuni necesare pentru a finaliza stația spațială a Chinei.

Pe același subiect: