Camera Reprezentanților din Carolina de Sud a adoptat miercuri un proiect de lege care permite punerea în aplicare pedepselor cu moartea prin plutonul de execuție, relatează CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potențiala modificare a legislației din Carolina de Sud vine în contextul în care executarea pedepselor cu moartea s-a lovit de bariere în numeroase state americane din cauza problemelor cu administrarea injecției letale, metoda preferată de execuție în această țară.

Executarea pedepselor cu moartea a fost în practică suspendată și în Carolina de Sud care nu a mai pus în aplicare o astfel de sentință din 2011 din cauza problemelor cu găsirea medicamentelor potrivite.

Statul din sudul SUA oferă condamnaților două metode de execuție, scaunul electric și injecția letală, iar dacă acesta o alege pe a doua pedeapsa nu poate fi executată.

Noua lege urmărește să facă din execuția prin electrocutare metoda standard și în cazul în care injecția letală nu poate fi administrată, condamnații să aibă posibilitatea să aleagă plutonul de execuție.

Henry McMaster, guvernatorul Carolinei de Sud, a afirmat miercuri că intenționează să promulge proiectul de lege dacă acesta trece de legislativul din acest stat.

Legiuitorii din Camera Reprezentanților au adoptat legea cu 66 de voturi pentru și 43 împotrivă. Senatul a adoptat o versiune similară în luna martie și trebuie să voteze acum asupra formei finale înainte de a o trimite spre promulgare guvernatorului.

„Suntem cu un pas mai aproape de a oferi familiilor victimelor dreptatea și liniștea pe care legea le-o datorează. Voi semna această legislație de îndată ce este la mine pe birou”, a anunțat McMaster.

Dacă legea va fi promulgată Carolina de Sud va deveni al patrulea stat american care permite punerea în aplicare a pedepsei capitale prin plutonul de execuție după Mississippi, Oklahoma și Utah.