Administrația Biden a anulat miercuri un regulament adoptat la începutul lunii ianuarie de către administrația Trump, care a făcut mai greu ca șoferii Uber, oamenii de livrare DoorDash și alți muncitori din această zonă economică să revendice statutul de angajați, potrivit AFP.

Masina UberFoto: LCVA, Dreamstime.com

Departamentul Muncii din SUA a anunțat într-un comunicat retragerea acestui regulament începând cu 6 mai, „pentru a menține drepturile lucrătorilor la salarii minime și la protecția orelor suplimentare”.

Legea SUA prevede un salariu minim de 7,25 dolari pe oră și plata orelor suplimentare peste cele 40 de ore de muncă pe săptămână.

„Regula contractorului independent” a fost adoptată pe 6 ianuarie de către administrația Trump, cu mai puțin de două săptămâni înainte de a părăsi Casa Albă.

Scopul său era de a proteja giganții tehnologici, precum Uber, Lyft sau DoorDash, în fața multiplelor procese ale lucrătorilor independenți care pretind statutul de angajați.

Prin retragerea acestei legislații, Departamentul Muncii explică că dorește să contribuie la „păstrarea drepturilor esențiale ale lucrătorilor și la încetarea eroziunii protecțiilor lucrătorilor care ar fi avut loc dacă reglementările ar fi intrat în vigoare”, a declarat secretarul SUA al Muncii, Marty Walsh, citat în comunicatul de presă.

"Ne menținem angajamentul de a ne asigura că angajații sunt recunoscuți în mod clar și corect atunci când sunt, de fapt, angajați, astfel încât să primească protecția oferită", a adăugat el.