Marea Britanie a fost de acord să acorde statutul de ambasador deplin reprezentantului UE la Londra, după luni de negare în urma tensiunii Brexit, au declarat miercuri cele două părți, potrivit AFP.

Dominic RaabFoto: Justin Ng / Avalon Editorial / Profimedia Images

"Ambasadorul UE va avea un statut în concordanță cu cel al șefilor misiunilor de stat, inclusiv aprobarea și prezentarea acreditărilor către șeful statului", au declarat Dominic Raab și Josep Borrell într-o declarație comună.

„Personalul delegației UE se va bucura de privilegiile și imunitatea necesare pentru a funcționa eficient”, au adăugat aceștia.

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 și, după o perioadă de tranziție de unsprezece luni, s-a eliberat de toate normele europene, părăsind piața unică și uniunea vamală.

După această despărțire, au fost lansate negocieri, până acum nereușite, pentru a stabili dacă ambasadorul UE la Londra Joao Vale de Almeida și echipa sa ar trebui să se bucure de imunitate diplomatică deplină în temeiul Convenției de la Viena, la fel ca diplomații unui stat suveran, sau imunitatea conferită despre organizațiile internaționale, o poziție privilegiată de către Londra.

Această dispută a alimentat tensiunile post-Brexit.

Poziția părților:

Marea Britanie a refuzat să îi acorde statut diplomatic deplin ambasadorului UE la Londra, Joao Vale de Almeida, argumentând că acest lucru ar însemna echivalarea rolului reprezentantului unei organizaţii internaţionale cu cel al ambasadorilor naţiunilor. Josep Borrell i-a scris ministrului britanic de Externe, Dominic Raab, exprimând "preocupări grave".

Atitudinea Guvernului Boris Johnson a fost criticată chiar şi de politicieni britanici. "Este ceva meschin. Noul preşedinte american Joe Biden asumă angajamentul de consolidare a alianţelor, iar noi ajungem la dispute prosteşti care nu vor ajuta la consolidarea securităţii şi la cooperarea comercială. Noi suntem mai buni de atât", a comentat deputatul conservator britanic Tobias Ellwood.

"Avem 143 de reprezentanţe UE în întreaga lume şi toate au statut diplomatic conform Convenţiei de la Viena, care permite reciprocitatea. Aceasta este norma. Marea Britanie rămâne singura ţară din lume care nu acceptă recunoaşterea statutului diplomatic la care are dreptul reprezentanţa UE. Sperăm să rezolvăm acest diferend în mod satisfăcător pentru ambele părţi", a reacționat Josep Borrell.