​Statele Unite au anunțat miercuri eșecul unui test de rachetă balistică intercontinentală Minuteman III (ICBM) la decolare, adăugând că racheta nu era înarmată și că se desfășoară o anchetă pentru a descoperi cauza defecțiunii, potrivit AFP.

Minuteman III Foto: Captura video

Armata SUA intenționează să reia acest test, au declarat Forțele Aeriene ale SUA într-un comunicat.

Racheta urma să fie lansată miercuri devreme de la baza forțelor aeriene Vandenberg din California pentru un test efectuat în mod regulat de forțele aeriene americane pentru a demonstra eficiența descurajării amenințării nucleare și pentru a-i reasigura pe aliații din Washington de eficiența sistemului.

Comunicatul de presă nu specifică unde a avut loc prăbușirea, dar rachetele testate sunt, în general, lansate în direcția Insulelor Marshall și sunt distruse pe mare.

În funcțiune timp de 50 de ani, Minuteman III a fost singura rachetă terestră din arsenalul nuclear american din 2005. Este instalată în silozuri de lansare la trei baze militare americane din Wyoming, Dakota de Nord și Montana.

Arsenalul nuclear american include, de asemenea, rachete Trident, lansate de pe mare și desfășurate pe submarinele americane, și bombe nucleare purtate de bombardiere strategice.