Talibanii vor anula majoritatea progreselor legate de drepturile femeilor dacă extremiştii islamişti vor recâştiga puterea la nivel naţional, potrivit unei analize publicată marţi de analişti de top ai serviciilor de informaţii din Statele Unite, transmite Reuters citată de news.ro.

Femei din AfganistanFoto: Profimedia

Raportul Consiliului Naţional de Informaţii al SUA va întări probabil temerile că talibanii vor relua tratamentul dur aplicat femeilor şi fetelor sub conducerea lor din 1996-2001, în cazul în care insurgenţii ar avea câştig de cauză într-un război civil în plină expansiune.

"Talibanii rămân în general consecvenţi în abordarea lor restrictivă cu privire la drepturile femeilor şi ar inversa o mare parte din progresele care au avut loc în ultimele două decenii, în cazul în care grupul va recâştiga puterea naţională", a afirmat principalul organism de analize al comunităţii de informaţii americane.

În acelaşi timp, „Memorandumul privind Simţul Comunităţii” al consiliului arată că drepturile femeilor vor fi probabil în pericol după retragerea coaliţiei militare conduse de SUA, o constatare care reflectă natura conservatoare a societăţii dominate de bărbaţi din Afganistan. "Progresul (în drepturile femeilor) se datorează probabil mai mult presiunii externe decât sprijinului intern, sugerând că ar fi expus riscului după retragerea coaliţiei, chiar şi fără eforturile talibanilor de a-l inversa", se arată în evaluare.

Decizia preşedintelui SUA, Joe Biden, luna trecută, de a retrage ultimii 2.500 de soldaţi americani - declanşând retragerea altor forţe străine - alimentează temerile că Afganistanul ar putea intra într-un război civil complet care ar putea readuce talibanii la putere. Aceste îngrijorări au fost provocate de un impas în discuţiile de pace susţinute de SUA, în timp ce talibanii au intensificat atacurile asupra forţelor guvernamentale după un termen ratat, de 1 mai, pentru plecarea trupelor americane.

Înainte de a fi înlăturaţi de la putere de invazia condusă de SUA din 2001, talibanii au impus o versiune dură a regulii islamice, care a inclus interzicerea accesului fetelor la şcoală şi a dreptului femeilor de a lucra în afara caselor lor şi interzicerea ca acestea să circule în public fără o rudă de sex masculin.

Femeile care au încălcat aceste reguli au suferit adesea umilinţe şi bătăi publice din partea poliţiei religioase a talibanilor. Noul raport a menţionat însă că multe dintre aceste practici au continuat în zone controlate de guvern şi ”anii de război au lăsat milioane de femei mutilate, văduve, sărăcite şi strămutate”.

Câştigurile obţinute în drepturile femeilor au fost susţinute ca o realizare majoră în cei 20 de ani în care forţele conduse de SUA au fost desfăşurate în Afganistan, deşi în cea mai mare parte acest lucru s-a întâmplat în centrele urbane. Administraţia Biden s-a angajat să continue asistenţa civilă după plecarea trupelor americane, inclusiv în cazul programelor pentru femei. Dar a avertizat că Afganistanul va suferi izolarea şi sancţiunile dacă ar renunţa la drepturile omului.

În februarie 2020, acordul încheiat de administraţia Trump cu talibanii a specificat termenul limită de 1 mai pentru finalizarea retragerii trupelor americane din cel mai lung război al Americii. Cu toate acestea, Biden a decis să finalizeze retragerea înainte de aniversarea atacurilor al Qaeda din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite, care au declanşat invazia condusă de SUA.