În luna aprilie a anului trecut, unii experți anunțaseră „moartea cash-ului”, însă în mare s-au înșelat deoarece, pentru mulți, banii-gheață reprezintă „o libertate tipărită”. Chiar și în contextul pandemiei de Covid, majoritatea germanilor continuă să prioritizeze plățile în numerar, potrivit unui sondaj al furnizorului suedez de servicii de plată, Klarna. „Mai nimeni nu plătește cu smartphone sau cu ceasul”, remarcă Spiegel.de. Într-o comparație internațională, acest comportament de plată e diferit de cel al altor țări.

HotNews.roFoto: Hotnews

Preferința pentru numerar

În ciuda unei creșteri a utilizării cardurilor în timpul crizei Corona, germanii preferă în continuare să plătească cu numerar. Doar 38% ar dori în viitor să plătească cu cardul, atunci când fac cumpărături, potrivit unui sondaj realizat pe 9.000 de consumatori, în numele furnizorului suedez de servicii de plată, Klarna.

Cetățenii din Germania sunt cu mult în spatele liderilor internaționali ai plății fără bani fizici, și anume Suedia (72%), Finlanda (70%) și Norvegia (67%).

Potrivit sondajului, tot a doua persoană din Germania (49%) optează pentru moment să plătească în numerar. În special femeile preferă acest tip de plată în supermarket (52%), procentul respectiv pentru bărbați fiind de 45%.

În Suedia, comparativ, doar 9% folosesc numerar, iar în Finlanda 15 %. Numai în Austria numerarul este aproape la fel de popular ca și în Germania, cu 47% din populație declarându-se în favoarea sa.

Plata prin smartphone nu e la mare căutare în Germania: potrivit sondajului, doar circa 9% dintre germani plătesc în magazine cu telefonul mobil. Femeile ating un procent de 7%, inferior celui al bărbaților, de 10%.

Cu toate acestea, noile metode de plată sunt deosebit de populare în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 26 și 35 de ani: 16 % din acest segment de vârstă spun că preferă să plătească cu smartphone-ul, în supermarket.

Soluțiile de plată digitală sunt utilizate cel mai mult în Australia și Olanda (17 % fiecare), în Marea Britanie (14 %) și în SUA (13 %). Plata prin smartwatch, recunoașterea feței sau amprentă este utilizată doar de 2% dintre cetățenii germani, potrivit sondajului inițiat de Klarna.

Previziuni și obiceiuri

Din cauza pandemiei de Covid, rețelele de aprovizionare, magazinele și restaurantele au stimulat tot mai mult plățile cu cardul în loc de numerar, pentru a se evita contactul cu angajații de la casele de marcat și potențialele transmiteri ale coronavirusului. Însă, contrar previziunilor, acest lucru nu a condus neapărat la o schimbare majoră a obiceiurilor de plată ale clienților din Germania și din alte țări.

Martina Weimert, partener la firma de consultanță strategică Oliver Wyman, estima anul trecut că, până în 2025, ponderea vânzărilor în numerar ar putea scădea la 20-32%. „Cea mai dificilă parte a introducerii unei noi opțiuni de plată a fost și este, întotdeauna, să o încerce consumatorii”, a spus Weimert.

Mulți clienți au făcut acum primele experiențe cu plata fără contact. Weimert consideră că oricine constată că totul funcționează fără probleme, va folosi în continuare această opțiune de plată.

Din câte se vede acum, rapiditatea cu care consumatorii își schimbă obiceiurile, inclusiv cele de plată, tinde să fie supraestimată. Cel puțin cetățenii din Germania probabil nu își vor lua rămas bun atât de repede, de la bancnote și monede.

Mulți o consideră încă o libertate tipărită: nimeni nu controleaza câți euro în numerar are o persoană și ce plătește cu ei. Din punctul de vedere al multora, evidența cumpărăturilor și identitatea cumpărătorilor nu sunt treaba nimănui.