Teheranul va elibera patru americani acuzați de spionaj în schimbul a patru iranieni deținuți în SUA și a deblocării de fonduri iraniene de 7 miliarde de dolari, a transmis duminică canalul pro-iranian Lebanese TV, citat de Reuters. Televiziunea de stat iraniană a confirmat informația, citând un oficial național.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 17.39 În plus, televiziunea de stat iraniană a transmis, citând tot o sursă oficială, că Nazanin Zaghari-Ratcliffe, cu cetățenie iraniano-britanică, va fi eliberată ”după plata unei datorii militare” a Londrei față de Teheran, însă un oficial al ministerului britanic de externe a respeins speculațiile pe această temă.

UPDATE 17.27 Departamentul de Stat american a negat informația. ”Știrile privind un acord de schimb de prizonieri nu sunt adevărate. Așa cum am mai spus, ridicăm întotdeauna problema americanilor deținuți sau dispăruți în Iran. Nu ne vom opri până când nu vom putea să-i reunim cu familiile lor”, a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price.

Discuția vine în momentul în care Iranul și marile puteri țin negocieri pentru restabilirea acordului nuclear din 2015, pe care Washingtonul l-a abandonat acum 3 ani.

Mai mulți oficiali iranieni au declarat, luna trecută, că o înțelegere interimară ar putea fi soluția pentru a câștiga timp pentru un acord care să implice deblocarea banilor iranieni înghețați în conturi internaționale din cauza sancțiunilor SUA.

Teheranul și marile puteri au început negocieri la Viena la începutul lunii aprilie pentru a se înțelege asupra pașilor următori, discutând despre sancțiunile americanilor și încălcările iranienilor la acordul din 2015, pentru ca Teheranul și Washingtonul să revină la respectarea totală a acordului.

Iranul spune că 20 de miliarde, venituri obținute din vânzarea de petrol, au fost înghețate după 2018 în țări precum Coreea de Sud, Irak și China, din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite.