Fragmente ale unui deget din statuia de bronz care îl reprezintă pe împăratul Constantin (272-337), păstrată la Roma, au fost reataşate de specialişti, scrie Le Figaro, preluat de News.ro

Mana statuii imparatului Constantin este din nou intreagaFoto: Colantoni/Mc/DAPRESS / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Proprietate a Muzeului Luvru care l-a redescoperit în depozitele sale în 2018, acest fragment din două falange terminale ale degetului arătător a fost depus de instituţia franceză la Muzeele Capitoliene unde completează de acum mâna stângă a marelui împărat roman.

Este una dintre rarele reprezentări ale celui care conducea cu mână de fier Imperiul Roman la începutul secolului IV după Hristos.

Lung de 38 cm, acest deget antic din bronz auriu s-a alăturat colecţiilor de la Luvru sub al doilea imperiu, în timpul unei achiziţii a vastei colecţii a marchizului Campana.

În secolul al XIX-lea, marchizul Campana a fost unul dintre cei mai competenţi colecţionari de artă antică. El a cumpărat degetul lui Constantin şi l-a revândut lui Napoleon III, care dorea să-şi mărească colecţiile franceze. După 1863, fragmentul a rămas neidentificat în colecţiile de la Luvru.

Potrivit dimensiunii capului, statuia ar fi măsurat 12 metri înălţime. Ea a fost realizată din bronz auriu, în onoarea împăratului Constantin (272 - 337 după Hristos). O reprezentare fastuoasă aşa cum a fost domnia acestui imperator care se credea monarh divin.

Din statuie, Muzeele Capitoline de la Roma nu deţin decât capul, mâna stângă (150 de centimetri înălţime) şi un glob, simbol imperial.