Aproximativ 50 de persoane au fost arestate sâmbătă la Helsinki în timpul unei manifestații împotriva măsurilor luate de guvernul finlandez în contextul pandemiei de COVID-19, a anunţat poliţia pe Twitter, scrie Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Manifestaţia, care a reunit până la 300 de persoane în centrul capitalei finlandeze, a fost dispersată de forţele de ordine, care nu au raportat niciun incident major, relatează AFP.

Întâlnirile publice cu mai mult de şase persoane sunt interzise la Helsinki din cauza pandemiei, iar organizatorii au anunţat o demonstraţie de şase persoane.

În total, aproximativ cincizeci de persoane au fost arestate pentru refuzul respectării ordinelor autorităţilor şi vor fi amendate.

Finlanda şi cei 5,5 milioane de locuitori ai săi au unul dintre cele mai bune bilanţuri COVID-19 din Europa.

După o creştere la jumătatea lunii februarie, urmată de introducerea de noi restricţii, cum ar fi închiderea restaurantelor, rata de contaminare a scăzut brusc în luna aprilie, ceea ce a determinat guvernul să anunţe o relaxare treptată a măsurilor.

În Suedia, aproximativ 500-600 de persoane au manifestat pe străzile din Stockholm pentru "libertate şi adevăr". Demonstraţia a durat mai mult de două ore, în ciuda intervenţiei poliţiei pentru a o dispersa.

Spre deosebire de măsurile impuse pe scară largă în alte părţi ale Europei, Suedia a adoptat iniţial o strategie bazată în principal pe recomandări, fără izolare şi aproape fără măsuri coercitive. Cu toate acestea, regatul scandinav s-a confruntat în noiembrie cu al doilea val major şi a luat mai multe serii de măsuri care restricţionează întrunirile publice (nu mai mult de opt persoane) şi mesele din restaurante. Cafenelele, barurile şi restaurantele trebuie să închidă la 20:30.