Cu un spectacol uluitor de culori, oferit inclusiv de lalele mov, galbene şi purpurii, grădina botanică Keukenhof de la periferia oraşului olandez Haga este una dintre cele mai importante atracţii turistice din Ţările de Jos, rivalizând în mod obişnuit cu cele mai cunoscute muzee din Amsterdam.

Lalele in KeukenhofFoto: Albert Dros / Caters News / Caters News / Profimedia

Anul acesta, pentru a doua oară consecutiv, milioane de lalele din acest parc şi de pe câmpurile din împrejurimi înfloresc, şi cel mai probabil se vor ofili, fără ca nimeni să le poată admira, grădina Keukenhof rămânând închisă vizitatorilor în contextul pandemiei de coronavirus, relatează Agerpres.

„Keukenhof este deschisă doar opt săptămâni pe an, de la sfârşitul lunii martie până la jumătatea lunii mai”, a declarat directorul executiv Bart Siemerink.

În opinia sa, în contextul restricţiilor actuale din Olanda, cel mai probabil redeschiderea parcului va fi permisă începând de la jumătatea lunii mai.

„Lalele vor dispărea până atunci şi, probabil, niciun vizitator nu va veni anul acesta”, a precizat Siemerink.

Keukenhof a atras aproximativ 1,5 milioane de vizitatori anual în anii precedenţi pandemiei, majoritatea sosiţi din străinătate.

Ca numeroase alte atracţii, parcul încearcă să îşi menţină o parte din venituri şi din atenţia publicului prin intermediul prezentărilor online şi a programelor de televiziune.

O mică rază de speranţă s-a ivit în această săptămână după ce autorităţile guvernamentale olandeze au relaxat restricţiile pentru prima dată după multe luni, la 28 aprilie, în pofida numărului ridicat al cazurilor de contagiere şi al internărilor.

Însă, în timp ce restaurantelor li s-a permis să îşi deschidă spaţiile exterioare unui număr limitat de clienţi, grădinile zoologice şi parcurile precum Keukenhof nu au fost incluse în aceste măsuri.

„Ne confruntăm cu vremuri grele, desigur”, a spus Siemerink. Însă „vom reveni la anii buni, probabil din 2022”, a precizat el.