Mii de oameni s-au alăturat tradiționalelor proteste de 1 Mai în întreaga Franță sâmbătă, ei adunându-se în pofida restricțiilor anti-Covid pentru a cere justiție economică și socială și pentru a-și exprima opoziția față de planurile guvernului de a schimba beneficiile pentru șomaj, relatează Reuters.

Lucratori in industria turismului, protest la ParisFoto: Bertrand GUAY / AFP / Profimedia

În jur 300 de marșuri de protest au fost anunțate la Paris și în alte mari orașe din țară, precum Lyon, Nantes, Lille și Toulouse.

În capitala franceză, sindicaliștilor li s-au alăturat membri ai mișcării „Vestele Galbene”, care în urmă cu trei ani au declanșat un val de proteste antiguvernamentale, dar și lucrători din sectoarele dur lovite de restricţiile pandemice, precum Cultura.

Demonstranții, majoritatea purtând măști în conformitate cu regulile antiepidemice, au mărșăluit agitând bannere cu mesaje precum „Dividendele, nu beneficiile de șomaj sunt venitul oamenilor leneși” sau „Vrem să trăim, nu să supraviețuim”.

Majoritatea marșurilor au fost pașnice, deși la Lyon poliția a făcut uz de gaze lacrimogene pentru dispersa un grup de circa 200 de persoane care aruncau cu artificii, a anunțat prefectura regiunii Auvergne-Rhone-Alpes pe Twitter.

De asemenea, 17 persoane au fost arestate până la această oră la Paris, unde 5.000 de polițiști au fost desfășurați, potrivit prefecturii poliţiei din Paris.

Câțiva protestatari îmbrăcați în negru, cu cagule și glugi trase pe cap, s-au încăierat cu forțele de ordine sau au aruncat cu pietre și pubele. Poliția pariziană spune că i-au împiedicat pe anarhiștii „Black Bloc” să formeze un grup.

Mai multe federații sindicale franceze au făcut apel ca acest 1 Mai, ziua internaţională a muncii, să fie o „zi de mobilizare și de manifestații”, pentru „locurile de muncă, salariile, serviciile publice, protecția socială, libertățile și pacea în lume”.