Măsurile de securitate au fost intensificate la Kabul sâmbătă, în contextul în care autorităţile se pregătesc pentru reacţii ale insurgenţilor talibani la faptul că militarii americani sunt încă prezenţi în ţară, dincolo de termenul-limită de 1 mai convenit în 2020 cu administraţia lui Donald Trump, relatează Agerpres.

KabulFoto: en.wkipedia.org

O prezenţă militară sporită şi de securitate la punctele de trecere era vizibilă în capitala afgană, iar o sursă din domeniul securităţii a declarat că oraşul a fost plasat în „stare de alertă”. Patrulele militare au fost sporite în principalele oraşe ale ţării, a adăugat sursa citată.

În conformitate cu acordul încheiat în februarie 2020 cu talibanii de administraţia Trump, trupele străine ar fi trebuit să părăsească ţara până la 1 mai, iar talibanii ar fi trebuit să se abţină de la atacuri asupra trupelor şi bazelor militare străine. Preşedintele Joe Biden a anunţat însă luna trecută că retragerea trupelor SUA se va derula până la 11 septembrie, prelungindu-se cu luni de zile după 1 mai.

Violenţa împotriva afganilor a crescut în ultimele săptămâni, peste o sută de membri ai personalului forţelor de securitate fiind ucişi.

Talibanii au răspuns deciziei administraţiei Biden cu o retorică dură şi au ameninţat cu consecinţe, boicotând o conferinţă crucială din Turcia de luna trecută plănuită pentru relansarea negocierilor de pace interafgane de la Doha.

De atunci au fost menţinute contacte, susţin oficiali şi surse talibane, într-un efort de a-i convinge pe talibani să se întoarcă la masa de negocieri şi să accepte prelungirea prezenţei trupelor străine.

Până sâmbătă nu se ştie cu claritate dacă s-au realizat progrese concrete şi nu s-au anunţat acorduri privind o prelungire a termenului retragerii trupelor străine, notează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid a postat sâmbătă pe Twitter că faptul că a trecut termenul-limită înseamnă că "această încălcare a principiilor a deschis calea pentru ca luptătorii talibani să întreprindă orice acţiune pe care o consideră adecvată împotriva forţelor de ocupaţie".

El a adăugat însă că toţi combatanţii vor aştepta o decizie a conducerii talibanilor.