Rusia a impus vineri o interdicție de intrare în țară pentru opt oficiali din Uniunea Europeană, în semn de represalii pentru sancțiunile impuse de UE asupra unor cetățeni ruși, informează Reuters și AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul rus de Externe a precizat că printre cei cărora li se aplică această interdicție se numără Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar european pentru Valori și Transparență, și David Sassoli, președintele Parlamentului European.

„Uniunea Europeană continuă politica sa de măsuri restrictive unilaterale și ilegitime împotriva cetățenilor ruși și organizațiilor ruse”, afirmă MAE rus într-un comunicat.

Diplomația rusă mai acuză UE că subminează „în mod deschis și deliberat” independența politicii interne și externe a Rusiei.

Pe lista responsabililor europeni care au interzis în Rusia se mai află Jacques Maire, un membru al delegației franceze la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, precum și trei oficiali din țările baltice: Ivars Abolins, președintele Consiliului național pentru media online din Letonia, Maris Baltins, directorul Centrului lingvistic de stat din Letonia, și Ilmar Tomusk, șeful Inspectoratului lingvistic din Estonia.

Au mai primit interdicție în Rusia și Jorg Raupach, procurorul șef al Berlinului, și Asa Scott de la Agenţia suedeză de cercetări militare. Scott s-a numărat printre oficialii care au spus că opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit în Rusia cu agentul neurotoxic dezvoltat în era sovietică Noviciok.

Uniunea Europeană a impus luna trecută sancțiuni asupra a doi cetățeni ruși acuzați de persecutarea persoanelor gay în regiunea Cecenia din sudul țării. UE a impus de asemenea în martie sancțiuni asupra a patru oficiali ruși de rang înalt apropiați președintelui Vladimir Putin.