O eventuală candidatură a lui Michel Barnier, fost negociator-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, pentru funcţia de preşedinte al Franţei, în perspectiva alegerilor din 2022, va fi anunţată în toamna acestui an, relatează politico.eu citat de Agerpres.

Michel Barnier (foto arhiva)Foto: Comisia Europeana

Barnier a spus că ''în toamnă'' îşi va prezenta intenţiile clare legate de alegerile prezidenţiale franceze de anul viitor. Numele fostului demnitar european, care a acordat un interviu săptămânalului Le Point înaintea lansării cărţii sale 'Marea Iluzie', a fost vehiculat printre cele câteva opţiuni ale partidului de centru-dreapta Republicanii (LR) pentru candidatura la preşedinţia ţării, deşi favoriţii rămân Bruno Retailleau, Valérie Pécresse şi Xavier Bertrand, acesta din urmă părăsind însă formaţiunea în 2017.

Deocamdată LR nu a decis dacă pentru desemnarea candidatului va urma procedura alegerilor primare sau va opta pentru un candidat ''natural'', o hotărâre depinzând foarte probabil de rezultatul alegerilor regionale din luna iunie.

Pécresse şi Bertrand sunt amândoi lideri regionali care caută să fie realeşi, dar cel de-al doilea a anunţat deja că va candida pentru preşedinţie indiferent de persoana pe care LR va alege să o sprijine.

Michel Barnier ar prefera să evite alegeri primare, susţinând că în 2016 cursa a fost ''la originea divizărilor şi a resentimentelor personale'' între competitori. În luna februarie, el a lansat un grup, intitulat 'Patriot şi European', format din parlamentari care împărtăşesc aceleaşi opinii cu ale sale. 'Am o serie de idei şi propuneri de făcut, asupra tuturor chestiunilor'', a declarat Barnier pentru postul France Info. Printre problemele respective sunt ''autoritatea statului, descentralizarea şi creşterea economică neagresivă pentru mediu''.