În noul raport anual privind starea democrației în lume, Freedom House clasează statele din Balcanii de Vest în categoria statelor cu "regim hibrid" și în state cu regim democratic semi-consolidat, însă în majoritatea statelor balcanice se înregistrează un declin al democrației, potrivit Rador.

Steagul KosovoFoto: Ioana Moldovan

În Albania, Muntenegru, Kosovo și Serbia se înregistrează un declin al democrației, în timp ce Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord au înregistrat progrese.

În Croația situația este neschimbată, în timp ce în Slovenia s-a înregistrat un declin, dar sunt singurele state ex-iugoslave care nu sunt incluse în categoria regimurilor hibride.

Raportul consemnează un declin al democrației în Albania de la 3,82 la 3,75, al Muntenegrului de la 3,86 la 3,82, iar în Kosovo, după cinci ani de progrese, pentru prima dată se înregistrează o scădere de la 3,18 la 3,14.

În BiH după zece ani de declin sau stagnare, pentru prima dată se consemnează un progres de la 3,32 la 3,36. Macedonia de Nord a realizat un progres de la 3,75 la 3,82.