După eșecul premierului încă în exercițiu de a forma un guvern, partidul anticorupție propulsat pe locul doi în Parlament a renunțat la rândul său la exercitarea puterii, din lipsa unor aliați suficient de ”integri”. Există perspectiva unor noi alegeri, scrie Les Echos, citat de Rador.

Sofia, BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

La doar trei săptămâni după alegerile generale, Bulgaria se află într-un impas politic. Alegerile din 4 aprilie au schimbat compoziția Parlamentului atât de mult, încât niciun partid nu este în măsură să formeze un guvern.

Boiko Borisov, premierul încă în exercițiu și lider al partidului conservator (GERB) aflat la putere din 2009 aproape fără întrerupere, a renunțat vinerea trecută la formarea unei coaliții.

Formațiunea GERB a ieșit prima la scrutin, deși are o pierdere clară de viteză (26,2% din voturi). Liderul ei a cerut un guvern vast de unitate națională pentru a gestiona mai bine criza economică și sanitară care afectează țara. Dar invitația a rămas fără răspuns. Mai exact, celelalte cinci partide reprezentate în Parlament au refuzat să guverneze împreună cu GERB, care a calificat această atitudine drept „arogantă și iresponsabilă”. Boiko Borisov i-a numit pe rivalii săi „lași” și i-a acuzat de „frică” de responsabilitate.

Demontați „modelul GERB”

Mingea a trecut apoi în tabăra partidului care a ajuns, împotriva oricăror așteptări, pe poziția a doua: o mișcare anti-sistem, botezată de fondatorul său, Slavi Trifonov, „Un astfel de popor există” (ITN). Trifonov, cu o carieră de vedetă TV și cântăreț înainte de a se lansa în politică, a refuzat luni propunerea de a forma un guvern. În timpul campaniei se declarase hotărât să demonteze „modelul GERB”, tot mai respins de bulgari.

„Partidul nostru nu are numărul necesar de deputați și nici parteneri pentru a conduce un guvern stabil”, a declarat pe Facebook noul politician, care refuză orice alianță cu partidele tradiționale. ”Acestea au făcut din Bulgaria cea mai săracă și mai coruptă țară din Uniunea Europeană. Sprijinul oferit nouă provine de la facțiuni politice dăunătoare, lacome și cunoscute pentru compromisuri. Ceea ce oferă ei nu este sprijin, ci dependență”, a spus el, arătând către GERB, dar și către Partidul Socialist Bulgar (BSP), care și-a pierdut aproape jumătate din alegători la ultimele alegeri.

Cea mai bună opțiune

Singurii aliați cu care Slavi Trifonov ar fi putut negocia o alianță sunt celelalte partide anticorupție: „Bulgaria democratică” (de dreapta) și „În picioare! Mafia afară”(de stânga). Ambele au profitat de același val de proteste împotriva guvernului, care a fost copleșitor. Dar aceste partide reunesc doar 92 de deputați din 240.

Nu mai există nicio îndoială că Bulgaria va trebui să organizeze alegeri parlamentare anticipate până în vară, o opțiune considerată de Slavi Trifonov drept „cea mai bună alegere”. Președintele Republicii, Rumen Radev, el însuși un oponent al prim-ministrului aflat în funcție, nu a cerut încă unui alt partid să încerce să formeze un guvern. Dar analiștii cred că șansele unui astfel de demers sunt aproape inexistente.