Hong Kongul a adoptat miercuri o nouă lege a imigraţiei, care alimentează temeri cu privire la posibilitatea instaurării în acest centru de afaceri internaţional a unor ”interdicţii de ieşire” similare celor din China continentală, relatează AFP, potrivit News.ro.

Politia din Hong KongFoto: Dale de la Rey / AFP / Profimedia Images

Noua lege a fost adoptată - cu 39 la voturi ”pentru” şi două ”împotrivă” - de către Consiliul Legslativ (LegCo, Parlamentul local), din care mai face parte doar un singur ales susţinător al democraţiei, în urma demisiei celorlalţi, în bloc, în noiembrie.

Puterea centrală chineză a lansat în urmă cu un an o reprimare implacabilă în acest teritoriu semiautonom, în urma unor manifestaţii uriaşe în favoarea democraţei în 2019.

Activişti în favoarea democraţiei, avocaţi şi unii reprezentanţi ai unor medii de afaceri au avertizat împotriva mai multor prevederi ale legii, dar mai ales cu privire la cea care-l autorizează pe directorul Imigraţiei oraşului să interzică - fără vreun proces şi fără posibilitatea vreunui apel - persoanelor să urce în avion în şi către Hong Kong.

Influenta Asociaţie a Baroului Hong Kongului (HKBA) a acuzat în februarie acest proiect de faptul că acordă o ”putere fără oprelişti” directorului Imigraţiei.

După vot, voci critice au denunţat ambiguitatea noii legi, propice în opinia lor unei implementări a unor eventuale interdicăţii de ieşire.

”Atunci când ei deţin această putere, nu ştii împotriva cui o vor folosi”, a declarat presei avocatul Chow Hang-tung de la Alianţa pentru democraţie.

Guvernul Hong Kongului dă asgurări că legea răspunde nevoii soluţionării unei acumulări de plângeri cu privire la principiul neexpulzării şi controlării imigranţilor ilegali înainte să plece din oraşul-stat.

”Ea se va aplica numai zborurilor către Hong Kong”, a dat asigurări Biroul Securităţii, instalat în iulie 2020 la Hong Kong, în cadrul unei noi legi privind securitatea, impus de Beijing.

Însă această limitare nu este stipulată în mod explicit în lege.

Juriştii consideră că ea ar putea să fie folosită împotriva oricui părăseşte Hong Kongul sau vine în oraş.

”Interdicţii de ieşire” sunt impuse frecvent în China continentală unor activişti care ţin piept autorităţilor.

Ele afectează totodată oameni de afaceri ca irlandezul Richard O'Halloran, blocat la Shanghai de doi ani, din cauza unui diferend judiciar în care este implicat proprietarul chinez al companiei la care lucrează şi care are sediul la Dublin.

Critici ai legii se tem, de asemenea, de faptul că ea poate facilita arestarea şi expulzarea unor refugiaţi.

Hong Kongul nu este semnatar al Convenţiei ONU privind refugiaţii şi nu acordă azil, însă este obligat de Convenţia ONU împotriva torturii şi tratamentelor degradante să examineze cereri de protecţie.

Numeroşi imigranţi petrec mulţi ani în aşteptarea unei decizii, fără să aibă dreptul să muncească.

Mai puţin de 1% dintre cereri sunt soluţionate favorabil, iar majoritatea solicitanţilor tăiesc cu frica expulzării.