Zoe Roth, cunoscută drept „Fata dezastru” (Disaster girl) a obținut aproape jumătate de milion de dolari din vânzarea ca NFT a imaginii originale care s-a viralizat la nivel mondial ca memă în anii 2000, relatează Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Roth a apărut într-o imagine care a devenit una dintre cele mai populare meme create vreodată datorită caracterului său amuzant (și oarecum sinistru).

Fotografia originală a fost făcută de tatăl fetei în 2005 în timp ce aceștia se plimbau prin cartierul în care locuiau. Roth, în vârstă de 4 ani la momentul respectiv, a fost surprinsă zâmbind șmecherește în timp ce pompierii încearcă să stingă un incendiu în vecinătate.

Familia lui Roth, care acum are 21 de ani și studiează la Universitatea Carolinei de Nord din Chapel Hill, nu reușise până acum să obțină vreun câștig financiar de pe urma imaginii faimoase în pofida faptului că aceasta a fost distribuită de milioane de ori în ultimul deceniu.

Însă fetei i-a fost sugerat recent să vândă imaginea originală a un token non-fungibil (NFT).

„Să o putem vinde arată că avem un fel de control, un cuvânt de spus în tot procesul”, a declarat Roth pentru Raleigh News Observer.

După mai multe consultări, familia Roth a listat tokenul „Fata dezastru” (Disaster girl) pe 16 aprilie pentru o licitație de 24 de ore iar prețul acestuia a crescut până la 180 de etheri, o criptomonedă ca bitcoin, care valorau în jur de 430.000 de dolari la momentul respectiv.

Etherii obținuți în urma vâzării valorează în prezent aproximativ 470.000 de dolari.

Roth va primi de asemenea 10% din orice vânzare ulterioară a NFT-ului întrucât acesta a fost codat într-un asemenea fel încât ea să păstreze drepturile de copyright asupra imaginii.

Tânăra a declarat că va împărți câștigurile cu familia sa.

NFT-urile par a fi ultima manie alimentată de ascensiunea criptomonedelor și a tehnologiilor bazate pe blockchain, artistul Beeple obținând suma uluitoare de 69 de milioane de dolari în luna martie pentru o operă digitală creată de acesta.

Citește și: