Comisia Electorală a lansat oficial o anchetă privind finanțarea renovării apartamentului premierului Boris Johnson din Downing Street, scandal care ține prima pagină a presei britanice de câteva zile. Comisia a transmis că există motive temeinice pentru a suspecta comiterea uneia sau mai multor ilegalități, relatează BBC.

Foto:

UPDATE 14.39: Aflat la dezbaterile parlamentare, premierul Boris Johnson a negat din nou orice ilegalitate în afacerea renovării apartamentului său din Dowing Street 11.

Comisia, care supervizează modul în care sunt finanțate partidele și politicienii, mai precizează că a fost în legătură cu partidul conservator pe acest subiect încă din martie.

Fostul consilier şi colaborator apropiat al lui Boris Johnson, Dominic Cummings, a pus în discuţie integritatea premierului, confirmând într-un mesaj exploziv publicat pe blogul său că premierul intenţiona să finanţeze lucrările la apartamentul său de la donatori privaţi. Cummings a mai spus că este gata să depună mărturie, sub jurământ, în timp ce guvernul insistă că Boris Johnson a plătit renovarea din banii săi.

Atacul lansat la adresa premierul britanic este unul fără precedent și vine pe fondul unor acuzații potrivit cărora Boris Johnson a încercat să omoare din fașă o anchetă care îl viza pe unul dintre aliații săi și un plan ”posibil ilegal” privind finanțarea renovării apartamentului său prin donații.

Surse care doresc să-și păstreze anonimatul susțin că Dominic Cummings a scurs în presă mesaje private dintre Johnson și miliardarul James Dyson, în luna martie. Capturi cu un schimb de mesaje private între cei doi arată că premierul îi promitea omului de afaceri că va rezolva problema taxelor pentru personalul care a lucrat pentru el pe durata pandemiei.

Laburiștii ceruseră Comisiei Electorale să deschidă o investigație. Ancheta ar urma să examineze "dacă contracte sunt acordate prin SMS, dacă reduceri de impozite sunt acordate prin SMS sau dacă premierul îşi foloseşte prietenii pentru a obţine bani ca să-şi repare apartamentul".

Downing Street a insistat că premierul a acționat în acord cu codul de etică și legea electorală. Politicienii pot primi donații, însă sunt obligați să le declare public pentru ca alegătorii să vadă cine îi finanțează și dacă asta are vreo infuloență asupra deciziilor politice luate de guvernanți. Comisia Electorală este organismul care supervizează respectarea regulilor privind finanțarea.