Ministerul rus de Externe îi va convoca miercuri pe ambasadorii din Slovacia şi cele trei ţări baltice, relatează marţi agenţia rusă Interfax, fără a avansa un motiv, notează Agerpres.

RusiaFoto: Wikimedia Commons

Prim-miniştrii din Slovacia, Polonia şi Ungaria au anunţat luni că sprijină expulzarea de către Cehia a unor diplomaţi ruşi, după ce Praga a descoperit o posibilă implicare a unor spioni ruşi într-o explozie din 2014 în care au murit două persoane.

Slovacia a decis joi, 22 aprilie, să expulzeze trei diplomaţi ruşi, iar şeful guvernului de la Bratislava a explicat că ţara sa a luat această măsură în semn de solidaritate cu Republica Cehă, care a anunţat anterior că va expulza 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014.

La scurt timp după decizia Bratislavei, Rusia a ripostat anunţând că va expulza, la rândul său, trei diplomaţi slovaci aflaţi la post la Moscova.

Cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - au anunţat vineri, 23 aprilie, că vor expulza în total patru diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Republica Cehă.

Ministerul de Externe lituanian a afirmat că Vilniusul va expulza doi membri ai personalului ambasadei Rusiei în semn de solidaritate cu Cehia în legătură cu acest „incident fără precedent şi periculos”, în timp de Estonia şi Letonia au indicat că vor expulza câte un diplomat rus.

Persoanele care fac obiectul acestor expulzări au folosit acoperirea diplomatică pentru a spiona, a precizat şeful diplomaţiei lituaniene Gabrielius Landsbergis. „În UE ar trebui să fie mai puţini spioni ruşi sub acoperire. Colegii noştri cehi au făcut lumină cu privire la activităţile fără precedent” ale spionilor ruşi, a spus Landsbergis.