Elvețienii vor trebui să voteze la urne „căsătoriei pentru toți”, adoptată la mijlocul lunii decembrie de parlamentul elvețian, însă oponenții legii au adunat semnăturile necesare pentru a cere un referendum, au declarat marți autoritățile, potrivit AFP.

Referendum ElvetiaFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

În Elveția, majoritatea legilor și a altor acte adoptate de Parlament intră în vigoare fără ca oamenii să fie chemați să își exprime opiniile. Dar un referendum este posibil în special atunci când cetățenii care se opun anumitor decizii adună 50.000 de semnături valide în termen de 100 de zile de la publicarea oficială a actului.

La câțiva ani după multe alte țări din Europa de Vest, parlamentul elvețian din 18 decembrie a aprobat proiectul de lege care autorizează căsătoria pentru cuplurile de același sex.

Dar adversarii săi, inclusiv reprezentanți ai partidului populist de dreapta UDC și al Uniunii Federale Democrate (UDF), o mică formațiune care apără valorile creștine, au avertizat că vor lansa un referendum.

Pentru SVP, este astfel „intolerabil să vrei să plasezi căsătoria pe picior de egalitate cu orice formă de concubinaj”.

Solicitarea referendumului a adunat peste 61.000 de semnături valide, a declarat Cancelaria Federală într-un comunicat, astfel că elvețienii vor trebui să voteze pe această temă.

Data votului nu a fost încă stabilită, elvețienii votează de obicei de 3 sau 4 ori pe an pentru o multitudine de subiecte, așa cum prevede sistemul elvețian al democrației directe.

Adoptarea la sfârșitul lunii decembrie a căsătoriei civile pentru toți își are originea într-un proiect depus de Vert'liberal în 2013 și este rezultatul unei lungi bătălii parlamentare.