Guvernul irlandez a anunţat marţi că va începe să administreze vaccinurile produse de AstraZeneca şi Janssen (Johnson & Johnson) la cei cu vârsta peste 50 de ani, după ce experţii sanitari au recomandat utilizarea lor pentru această categorie de populaţie, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Vaccinul Janssen al Johnson and JohnsonFoto: Allen J Schaben/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul irlandez al sănătăţii, Stephen Donnelly, a declarat că actuala campanie de imunizare anti-COVID-19 va primi astfel un imbold semnificativ, în perspectiva atingerii obiectivului de a vaccina 80% din populaţia acestei ţări, de aproape 5 milioane de locuitori, până la sfârşitul lui iunie.

Comitetul Naţional Consultativ pentru Imunizare (NIAC) a recomandat luni utilizarea vaccinurilor J&J/Janssen şi AstraZeneca pentru persoanele de peste 50 de ani, iar cei sub această vârstă vor putea primi o singură doză dacă nu va fi disponibilă cea de-a doua.

Până în prezent, autorităţile sanitare irlandeze au limitat utilizarea vaccinului anglo-suedez AstraZeneca - din două doze - la cei de peste 60 de ani.

Serviciul Naţional de Sănătate (HSE) a vaccinat până sâmbăta trecută, cu toate vaccinurile disponibile, 987.681 de persoane cu prima doză, iar alte 398.072 de persoane cu cea de-a doua doză.

În total, potrivit HSE, s-au administrat de la sfârşitul lunii decembrie 1.026.452 doze de vaccin Pfizer/BioNTech, 294.974 de AstraZeneca şi 64.327 de Moderna.