Ministrul de interne australian, Mike Pezzullo, a avertizat că "bat tobele războiului", într-un mesaj transmis de ziua naţională de comemorare a celor morţi în conflicte, Anzac, relatează dpa şi Reuters, citând presa locală. Afirmațiile sale vin în contextul creşterii tensiunilor între Australia şi China legat de probleme comerciale şi de abordarea Beijingului faţă de Taiwan.

Parlamentul australianFoto: Hotnews
  • "Într-o lume a tensiunilor şi fricii continue, tobele războiului bat uneori slab şi departe, alteori mai tare şi tot mai aproape.
  • Astăzi, naţiuni libere aud din nou bătând tobele războiului şi observă cu îngrijorare militarizarea unor probleme despre care până în anii recenţi nu credeam că ar putea fi catalizatori de conflict.
  • Haideţi să căutăm în continuare fără încetare şansele de pace, pregătindu-ne în acelaşi timp, din nou, pentru blestemul războiului", a spus Pezzullo.

Declarațiile sale vin în contextul creşterii tensiunilor între Australia şi China legat de probleme comerciale şi de abordarea Beijingului faţă de Taiwan. În urmă cu circa două săptămâni, guvernul din insulă a raportat că un număr record de avioane ale forţelor armate chineze au penetrat în spaţiul său aerian, iar preocuparea creşte în plan regional din cauza mobilizării forţelor armate chineze în Marea Chinei de sud.

Duminică, ministrul australian al apărării, Peter Dutton, a avertizat în privința unui potenţial conflict cu China legat de Taiwan, afirmând că eventualitatea izbucnirii unui conflict "nu ar trebui minimalizată". (Sursa: Agerpres)