Autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Brazilia, Anvisa, a respins solicitarea făcută de guvernatorii statelor braziliene pentru importul vaccinului rusesc Sputnik V, în condițiile în care al doilea val al pandemiei afectează grav cea mai mare națiune din Ameria Latină transmite Reuters.

Doze din vaccinul rusescFoto: Dmitry Kurakin / TASS / Profimedia

Consiliul Anvisa a votat în unanimitate contra aprobării vaccinului rusesc după ce personalul de specialitate al autorității a subliniat ”riscurile inerente” și defectele ”grave”, invocând lipsa informațiilor care să garanteze siguranța, calitatea și eficiența Spuntik V.

Ana Carolina Moreira Marino Araujo, director general pentru monitorizarea sănătătții, a declarat că, luând în considerare toată documentația prezentată, datele obținute prin inspecții și informațiile de la alte autorități de reglementare, ”riscurile inerente” sunt prea mari.

O problemă crucială a fost prezența în vaccin a adenovirusului ce se poate reproduce, un ”defect grav”, potrivit directorului pentru medicamente și produse biologice ale Anvisa, Gustavo Mendes.

Sputnik V a fost aprobat în mai multe țări ale lumii, iar savanții ruși spun că este eficient în proporție de 97,6% contra Covid-19 în ”lumea reală”, pe baza evaluării datelor de la 3,8 milioane de persoane.

Ca și Anvisa, Uniunea Europeană nu a aprobat deocamdată vaccinul, spunând că are nevoie de mai multe informații în privința testelor clinice și a procesului de producție.