Principalul reprezentant al opoziției bieloruse, Svetlana Tihanovskaia, aflat în vizită la Viena, a cerut luni Austriei să înceapă medierea cu regimul lui Alexander Lukashenko, solicitând un angajament mai puternic din partea comunității internaționale, potrivit AFP.

Svetlana TihanovskaiaFoto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

„Am venit să discutăm organizarea ședințelor de experți” în speranța de a conduce la „deschiderea negocierilor” cu președintele a cărei realegere la 9 august 2020 este „nelegitimă”, a spus ea pentru AFP.

„Prin urmare, dorim ca întreaga comunitate internațională să acorde mai multă atenție acestei probleme”, a adăugat ea, reamintind existența a „358 de prizonieri politici” în Belarus, dintre care unii au fost „torturați”, a spus ea.

Opozanta în vârstă de 38 de ani, forțată să se refugieze în Lituania pentru rolul său în mișcarea de protest post-electorală din 2020, alertează neobosit instituțiile internaționale și liderii străini, căutând sprijinul lor pentru organizarea unor noi alegeri prezidențiale în Belarus, fără Alexandru Lukașenko, care a condus țara din 1994.

Proteste de amploare istorică au urmat realegerii lui Lukașenko, denunțată de Occident, dar au fost înăbușite treptat cu arestări masive.

Svetlana Tihanovskaia se va întâlni marți cu președintele austriac Alexander Van der Bellen, apoi cu cancelarul Sebastian Kurz miercuri. Austria, o țară neutră, este unul dintre principalii parteneri economici ai Belarusului.

Acesta este locul în care Alexander Lukașenko a făcut ultima sa vizită în Uniunea Europeană (UE), în noiembrie 2019.