Turiştii americani urmează să fie primiți în Uniunea Europeană în lunile următoare, cu condiţia să fie vaccinaţi împotriva Covid-19, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen într-un interviu acordat cotidianului american New York Times, potrivit News.ro.

Uniunea EuropeanaFoto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

”Americanii, din câte ştim, folosesc vaccinuri aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA)”, a explicat ea.

”Acest lucru permite libera circulaţie şi deplasări către Uniunea Europeană”, iar ”un lucru este clar: cele 27 de state membre îi vor accepta, necondiţionat, pe toţi cei care sunt vaccinaţi cu vaccinuri aprobate de EMA”, a spus von der Leyen.

Preşedinta Comisiei nu a devăluit, însă, un calendar exact în acest sens.

NYT a susținut, în ediţia de duminică, că aceste noi reglementări ar urma să fie implementate în vară, în contextul în care vaccinarea se intensifică în întreaga lume.

EMA a aprobat cele trei vaccinuri împotriva Covid-19 folosite în prezent în Statele Unite - Moderna, Pfizer-BioNTech şi Johnson & Johnson.

Ursula Von der Leyen a salutat ”progrese uriaşe” în Statele Unite şi a notat că America este pe cale să-şi vaccineze 70% din populaţia adultă până la jumătatea lui iunie.

O reluare a turismului depinde însă de ”situaţia epidemiologică, iar situaţia se îmbunătăţeşte în Statele Unite, şi la fel, sperăm, în UE”, a apreciat ea.

Pandemia Covid-19 a făcut ravagii în industria turismului european, în urma închiderii frontierelor călătoriilor considerate neesenţiale de către numeroase state membre UE.

Grecia, a cărei economie depinde în mod considerabil de venituri din turism, a anunat săptămâna trecută că turişti din UE şi din cinci ţări urmează să fie scutiţi de carantină la sosirea pe teritoriul grec, cu condiţia să fie vaccinaţi împotriva Covid-19 sau să prezinte un test negativ de depistare a noului coronavirus.

UE lucrează la introducerea unui paşaport vaccinal, pe care vrea să-l lanseze în vară, destinat turismului intern.