Procurorii din Moscova au suspendat oficial luni activitatea organizațiilor lui Alexei Navalnîi, înainte ca judecătorii să decidă dacă acestea sunt extremiste, a declarat un avocat al unei organizații a opozantului rus, transmite Reuters.

Alexei NavalniiFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Luni, la Moscova, o instanță s-a reunit pentru o audiere preliminară pe tema solicitării procurorilor ca grupurile lui Navalnîi să fie declarate extremiste.

La audiere, procurorii au cerut judecătorilor să interzică acestor organizații ale lui Navalnîi să publice orice online, să organizeze proteste sau să se implice în alegeri, a spus Leonid Volkov, un aliat al lui Navalnîi.

'Activităţile birourilor lui Navalnîi şi ale Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK) au fost suspendate cu efect imediat', a scris pe Twitter Ivan Jdanov, directorul FBK, însoţindu-şi mesajul de fotografii ale dispoziţiei luate de procuror în aşteptarea unui proces în urma căruia aceste activităţi ar putea fi interzise definitiv.

'Ei urlă pur şi simplu: ne este frică de activităţile voastre, ne este frică de manifestaţiile voastre, ne este frică de consemnele voastre de vot', a adăugat Jdanov.

La rândul său, biroul din Moscova al lui Navalnîi a comunicat pe Telegram că, în urma deciziei procurorului, 'nu mai poate lucra în vechiul format'. 'Ar fi prea periculos pentru angajaţii şi pentru susţinătorii noştri', dar 'vom continua, cu titlu personal, să luptăm contra corupţiei', contra partidului la putere, Rusia Unită, şi a preşedintelui Vladimir Putin, a arătat biroul moscovit.

'Nu va fi uşor să ne batem, dar vom câştiga cu siguranţă, pentru că suntem mulţi şi suntem puternici', a subliniat aceeaşi organizaţie.

Opozantul rus a anunțat vineri că va ieși din greva foamei treptat, medicii avertizând că va avea nevoie de 24 de zile pentru a reveni la normal, iar această perioadă va fi dificilă. El a mai spus că a început să nu-și mai simtă brațele și picioarele, precizând că își menține cererea de a fi consultat de medicii în care are încredere.

Navalnîi, încarcerat și în greva foamei timp de trei săptămâni, este „în pericol grav” și trebuie evacuat în străinătate, au spus miercuri patru experți în drepturile omului mandatați de ONU.

„Îndemnăm autoritățile ruse să se asigure că domnul Navalnîi are acces la medicii săi și să-i permită să fie evacuat în străinătate pentru tratament medical urgent, așa cum au făcut în august 2020. Reafirmăm că guvernul rus este responsabil pentru viața și sănătatea domnului Navalnîi în timpul detenției sale", scriau ei într-un comunicat.