Mii de oameni s-au adunat duminică în Franța și, în special, la Paris, la apelul societății civile și al reprezentanților comunității evreiești, pentru a contesta lipsa procesului după asasinarea lui Sarah Halimi, o sexagenară evreică, în 2017, potrivit AFP.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Sub sloganul „Fără dreptate, fără republică”, manifestanții parizieni s-au întâlnit la Place du Trocadéro la inițiativa unui colectiv „Agissons pour Sarah Halimi”.

Mesajele „Justiție încălcată?” sau „Justiția pentru Sarah Halimi” erau scrise pe semne ținute în mulțime.

"Zgomotul a crescut și speranța a revenit. Speranța ești tu aici", a spus fratele lui Sarah Halimi, William Attal, de pe podium.

Personalități printre care Yvan Attal, Pascal Légitimus, Alexandre Arcady și Cyril Hanouna și-au declarat „solidaritatea” cu familia Halimi și au cerut „schimbarea legii”, prin mesaje difuzate pe un ecran gigant.

Cu puțin înainte, duminică, ministrul justiției Eric Dupond-Moretti anunțase prezentarea „la sfârșitul lunii mai” a unui proiect de lege care vizează „umplerea” unui „vid legal”, după ce Curtea de Casație l-a declarat iresponsabil pe criminalului lui Sarah Halimi, și l-a internat la psihiatrie. Acest anunț urmează unei cereri din partea președintelui Emmanuel Macron.

Potrivit celor șapte experți psihiatrici care l-au examinat, Kobili Traore, un consumator constant de canabis, era în pragul unei stări delirante când și-a ucis vecina, în vârstă de 65 de ani, Lucie Attal, cunoscută și sub numele de Sarah Halimi.

Curtea de Apel din Paris a concluzionat că a existat o tulburare mintală care i-a abolit hotărârea sau controlul asupra faptelor sale la momentul crimei, pe care Curtea de Casație a considerat-o conformă cu legea.

Imposibilitatea unui proces a stârnit o mare frustrare în cadrul unei părți a comunității evreiești franceze, vizată de mai multe atacuri mortale din ultimii ani.