Premierul Italiei, Mario Draghi şi-a informat sâmbătă cabinetul că a ajuns la un acord cu Comisia Europeană privind planul naţional de redresare, ceea ce deschidea calea pentru ca acest plan să fie trimis la Bruxelles până la finele lunii, informează Reuters.

Mario DraghiFoto: AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Italia ar urma să primească peste 200 de miliarde de euro, sub formă de granturi şi împrumuturi cu dobânzi reduse, din fondul european de relansare, cea mai mare sumă din rândul statelor UE. Banii ar urma să fie distribuiţi treptat pe parcursul a şase ani.

Purtătorul de cuvânt al primului ministru Mario Draghi a spus că premierul şi-a informat sâmbătă cabinetul că a primit undă verde de la Comisia Europeană, chiar dacă mai sunt încă de definitivat unele "ajustări minore". Purtătorul de cuvânt a precizat că acordul Comisiei a venit după ce premierul Draghi s-a implicat direct în discuţii, inclusiv printr-o convorbire telefonică cu preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

La rândul său, ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio a dezvăluit că premierul Draghi a anunţat aprobarea venită de la Comisiei în timp ce miniştrii revizuiau ultima varianta a planului. "A fost o atmosferă excelentă de colaborare şi entuziasm", a spus Di Maio, potrivit Agerpres.