Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Joe Biden s-ar putea întâlni în iunie, potrivit unui consilier de la Kremlin citat de agenția RIA. Informația vine în contextul intensificării tensiunilor dintre Occident și Moscova. Luna trecută, într-un interviu televizat, liderul de la Casa Albă afirma că Putin este un ”criminal”, răspunzând astfel unei întrebări. Afirmațiile sale au stârnit un incident diplomatic. Tensiunile au culminat săptămâna trecută cu decizia Rusiei de comasare a trupelor rusești la granița cu Ucraina. Moscova a anunțat însă vineri că își retrage soldații din zonă.

Joe Biden si Vladimir Putin (Screenshot)Foto: Hotnews

Aceasta ar fi primul summit dintre cei doi, după alegerea lui Biden. Consilierul pe probleme de politică externă de la Kremlin, Yuri Ushakov, a precizat că decizia cu privire la întâlnire nu a fost însă bătută în cuie.

"Vom lua o decizie în funcție de mai mulți factori”, a mai spus oficialul rus care a deținut și funcția de ambasador al Rusiei la Washington în perioada 1998-2008, potrivit Reuters.

Într-o declarație separată, ministrul de externe rus Sergei Lavrov a spus că propunerea liderului de la Casa Albă cu privire la un summit a fost primită într-o notă pozitivă și este analizată.

La începutul lunii aprilie, președintele american Joe Biden l-a sunat pe Putin în încercarea de a detensiona situația creată de comasarea trupelor ruse la granița cu Ucraina.

Liderul de la Washington a propus atunci un summit pentru discutarea situației. La acea dată, Kremlinul a transmis că totul depinde de comportamentul SUA, precizând că Washingtonul ar trebui să renunțe la planurile sale de a impune noi sancțiuni Rusiei.

Luna trecută relația SUA-Rusia a ajuns într-un nou punct critic demn de epoca Războiului Rece, după ce președintele Joe Biden a răspuns unei întrebări despre Vladimir Putin, afirmând că îl consideră ”ucigaș”. Biden a făcut aceste comentarii într-un interviu pentru un post de televiziune, declanșând un incident diplomatic. Moscova și-a rechemat ambasadorul de la Washington, pentru consultări.

În ciuda protestelor Moscovei, în această lună SUA au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru amestecul în alegerile din 2020, pentru atacurile cibernetice care au vizat instituții americane, dar și pentru tensiunile generate la granița cu Ucraina.

Reuters amintește că Putin a participat săptămâna trecută la un summit virtual găzduit de Biden, pe tema schimbărilor climatice.