Fostul strateg din 10 Downing Street și unul dintre oamenii care au condus din umbră campania pro-Brexit, Dominic Cummings s-a dezlănțuit într-un atac virulent la adresa fostului său șef, premierul conservator Boris Johnson. ”Nebun și total lipsit de etică”, este portretul pe care i-l face acum Cummings, potrivit The Guardian. Premierul este implicat într-un scandal privind renovarea apartamentului său, iar fostul consilier spune că e gata oricând să dea declarații, sub jurământ.

HotNews.roFoto: Hotnews

Atacul lansat la adresa premierul britanic este unul fără precedent și vine pe fondul unor acuzații potrivit cărora Boris Johnson a încercat să omoare din fașă o anchetă care îl viza pe unul dintre aliații săi și un plan ”posibil ilegal” privind finanțarea renovării apartamentului său prin donații.

Surse care doresc să-și păstreze anonimatul susțin că Dominic Cummings a scurs în presă mesaje private dintre Johnson și miliardarul James Dyson, scandal ce i-a făcut pe laburiști să acuze guvernanții că” se bat între ei ca șobolanii într-un sac”.

Cummings a negat pe blog că ar fi în spatele scurgerii de informații. În schimb, el l-a acuzat pe Johnson și echipa sa pentru o serie de nereguli. Cummings a spus că premierul s-a comportat într-un mod pe care îl consideră ”nebunesc și total lipsit de etică”, adăugând că ar fi încântat să ofere dovezi în acest sens în cadrul unei anchete, sub jurământ.

“E trist să vezi că premierul și cabinetul său se coboară la așa un nivel, mult sub standardele de competență și integritate pe care le merită această țară”, a scris el pe blog.

Declarații destul de îngrijorătare pentru Boris Johnson care l-a demis în noiembrie anul trecut pe fondul unui alt scandal public generat de faptul că Dominic Cummings a mințit și a încălcat restricțiile antiCovid.

Capturi cu un schimb de mesaje private între Boris Johsnons și omul de afaceri James Dysend din luna martie au ajuns în presă. Potrivit acestora premierul îi promitea omului de afaceri că va rezolva problema taxelor pentru personalul care a lucrat pentru el pe durata pandemiei în Marea Britanie.

“Aș fi încântat să mă întâlnesc cu secretarul guvernului și să-i ofer telefonul meu pentur a căuta mesajele cu Dyson”, a mai scris Cummings, pe blog.“Dacă premierul mi le-a trimis și mie, așa cum pretinde, atunci va putea să-i arate secretarului data la care a făcut acest lucru”.

Cabinetul Johnson a negat orice amestec al premierului în afacerea taxelor și cea legată de renovarea apartamentului, precizând că, într-adevăr au fost contractați muncitori pentru a zugrăvi și decora locuința, însă costurile au fost suportate integral și personal de către premier.

Laburiștii au cerut Comisiei Electorale (cea care verifică donațiile n. red) declanșarea unei anchete privind renovări în valoare de 200.000 de lire sterline pentru apartamentul deținut de premier în Downing Street.